České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Argentinská cesta na Aguja Guillaumet

Nedávno jsme na našem webu informovali o nové cestě ve východní stěně hory Aguja Mermoz nacházející se v horské skupině Fitz Roy v Patagonii. Tu zdolala italsko – belgická trojice. Přímo naproti Aguja Mermoz se vypíná 2580 metrů vysoký vrchol Aguja Guillaumet. Ten je od Aguja Mermoz oddělen jen vyjádřeným sedlem.   


Sprárové lezení. Foto Facundo Saubidet

Právě vrchol Aguja Guillaumet se stal cílem domácí horolezecké trojice Facundo Saubidet, Jere Castana a Santi Scavolini. Našli zde logickou linii vedoucí systémem spár uprostřed stěny. 10. ledna se trojice rozhodla vyrazit. Všech deset délek nové cesty zvládli přelézt během jediného dne. Saubidet uvádí, že ačkoliv většinu trasy lezli, několik úseků na mokré skále museli překonat sportovně méně hodnotným způsobem. Obtížnost 400 metrů dlouhé linie stanovili na 7b A0, s tím, že pokud by všechny úseky byly lezeny volně, mohla by obtížnost dosáhnout až stupně 8a.


Pohled ze štandu. Foto Facundo Saubidet

Za informaci stojí příběh o pojmenování cesty. U zprávy o výstupu na Aguja Marmoz bylo zveřejněno, že jméno nové cesty italsko-belgická trojice převzala od první části prohlášení, které vyslovil argentinský fotbalista Lionel Messi – tedy „Qué mirás, bobo“. Argentinská trojice se rozhodla svou cestu na Aguja Guillaumet pojmenovat podle druhé části Messiho výroku - tedy "Andá p’allá". To se do češtiny dá volně přeložit jako „Jdi pryč.“ 


Nová cesta. Foto Facundo Saubidet

Text: VŠ
Zdroje: 4sport.ua, Facebook Facunda Saubideta