České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Annapurna aktuálně: 32 lidí na vrcholu, pokus o prvovýstup

V úterý 23. dubna se podařilo vystoupit na vrchol Annapurny (8091 m) 32 lidem, což je zcela nevídaný počet během jednoho dne. Zvlášť když si uvědomíme, že to je na samotném začátku sezóny a že jsou roky, kdy se na vršek této velmi obtížné a objektivně nebezpečné osmitisícovky nikdo neprobojoval. Je pravda, že letošní komerční „nájezd“ s sebou přinesl mnoho podpůrných věcí, které výstup urychlily. Šerpové bleskově a pečlivě vyfixovali cestu, k dispozici byl i podpůrný kyslík a především pak skvělé počasí. Na vrcholu stálo 18 Nepálců, 4 Číňané, 2 Japonci, po jednom horolezci z: Turecka, Norska, USA, Ruska, Koree, Malajsie, Švýcarska a Velké Británie.

Turek Tunc Findik se výstupem přiblížil k vytoužené Koruně Himálaje. Annapurna je jeho 12. zlezenou osmitisícovkou. Výstupem na Annapurnu také odstartoval svůj projekt Nepálec Nirmal Purja Magar, který chce vystoupit na všech 14 osmitisícovek během šesti měsíců.

 


"Annapurna City" - základní tábor, foto: Seven Summits Treks

 

Na Annapurnu by zcela jiným stylem (lehkým alpským) rád vystoupil polský horolezec Adam Bielecki. Jeho cílem bude nová cesta v severozápadní stěně, o kterou se již jednou pokoušel s německým alpinistou Felixem Bergem. Momentálně se v rámci aklimatizace pokouší o výstup na Langtang Lirung (7227 m). Na této velmi obtížné sedmitisícovce v blízkosti Annapurny stáli horolezci naposledy v roce 1995. Nejedná se tak o pouhou aklimatizaci, ale pokus o velmi hodnotný výstup.


Adam Bielecki, foto: Agencja Gazeta

 

Zdroj: Explorersweb.com