České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Angelica Rainer a její první cesta 9a

Italská lezkyně Angelica Rainer pocházející z Merana v Jižním Tyrolsku si již ve své kariéře připsala celou řadu úspěchů. Původně se věnovala skalnímu lezení, vylezla několik těžkých sportovních i vícedélkových cest a několikrát triumfovala i v závodním lezení na obtížnost. Poté ji ale zaujalo ledolezení, kterému se několik let vrcholově věnovala. V této disciplíně je dvojnásobnou vítězkou světového poháru, trojnásobnou mistryní světa a také ženou, která přelezla nejtěžší drytoolingovou cestu. 


Rainer při nacvičování. Foto Genis Zapater Bargues

V posledním roce se pod vedením špičkového španělského lezce Patxi Usobiaga Lakunzy opět vrátila ke skalnímu lezení. Na katalánské půdě v pyrenejské oblasti Perles vylezla své první 8b+, v domácím Arcu pak také 8c+. To vše ale byla příprava na její hlavní projekt, cestu Esclatamàsters, která se nachází rovněž v oblasti Perles a jako první ji přelezl jiný známý španělský lezec Ramon Julian Puigblaque. Ten cestu původně ohodnotil jako 9a, později přišel návrh na snížení obtížnosti na 8c+. Po dalších opakováních je obtížnost cesty stanovena 9a. 


Angelica Rainer leze. Foto Javi Pec

Po přípravě v Itálii se Angelica Rainer na počátku února vrátila zpět na útesy Perles na předhůří Pyrenejí. Nacvičovat cestu Esclatamàsters začala 10. února, první pokusy ale nebyly příliš povedené. Její vytrvalost se ale vyplatila a 4. března se jí linii podařilo zvládnout. Ve 36 letech si tak připsala svou první cestu 9a. Zajímavé je, že linie Esclatamàsters 9a je mezi ženami velmi oblíbená. Dosud ji zvládlo šest lezkyň. 


Angelica Rainer v cestě Esclatamasters. Foto Javi Pec

Text: VŠ
Zdroj: 4sport.ua