České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Americký prvovýstup v Mexiku

Jacob Cook a Andrew Marshall, přední američtí specialisté na lezení velkých stěn se v letošním roce již podruhé vrátil do skalní stěny nazývané La Popa Face. Jde o výraznou skalní stěnu dlouhou asi 2 kilometry a vysokou zhruba 300 metrů. Ta se nachází na severovýchodě Mexika nedaleko velkého města Monterrey, hlavním městě mexického státu Nuevo León.

Nedaleko leží také mnohem známější lezecká oblast Portero Chico. Přesto je i stěna La Popa pro sportovní lezce mimořádně zajímavá. Nabízí velmi kvalitní skálu, nicméně zde kupodivu najdeme jen minimum výstupů. Vůbec první cestu nazvanou El Gavilan zde v roce 1999 vytvořili Jackson a Gallagher. Od té doby ovšem oblast zůstávala velmi dlouho bez jediného úspěšného výstupu.

Teprve koncem minulého desetiletí zaujala Cooka a Marshalla, kteří se rozhodli, že by se mohli tuto stěnu pokusit prolézt. Přijeli sem proto v roce 2019, kdy zopakovali cestu El Gavila. Protože se jim zde ale lezlo velmi dobře, nespokojili se s tímto osamoceným výstupem a rozhodli se, že se sem brzy vrátí. Podobně jako řadě jiných lidí, také jim překazila plány pandemie, když museli své plány několikrát měnit.

Nakonec se jim však povedlo do Mexika přijet podruhé. V tomto roce se už však Cook a Marshall nespokojili s opakováním, ale vybrali si novou cestu. Nalevo od linie El Gavila se jim podařilo prostoupit trasu Los Naguales o obtížnosti 8a, která se skládá z deseti délek.

I to jim ale bylo málo, proto se rozhodli zavítat do Mexika ještě jednou. Přijeli letos na jaře, kdy v zemi strávili rovnou šest týdnů. V průběhu jejich výpravy dokázali vytvořit novou, dosud nejtěžší cestu ve stěně La Popa. Ta má obtížnost 8a+ a název El Visitante. Trasa vede napravo od nejstarší cesty El Gavilan a obsahuje sedm délek. 


Cook ve stěně La Popa. Foto Anthony Arden


Cook a Marshall. Foto Jacob Cook


Cesty ve stěně La Pope. Foto Jacob Cook

Text: VŠ
Zdroj: wspinanie.pl