České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Americko-kanadská cesta na Mount Huntington

V Aljašském pohoří, nejvyšším pohoří severní Ameriky, najdeme množství zajímavých vrcholů. Nejvyšším z nich je šestitisícovka Denali, o něco nižší jsou pak třeba Mount Forker a Mount Hunter. V národním parku Denali, který zahrnuje většinu Aljašských hor, se ovšem vyskytují i nižší pro horolezce dosti lákavé hory. Jednou z nich je například 3731 metrů vysoký Mount Hunter. Ten byl poprvé vylezen roku 1964 Jacquesem Batkinem a Sylvainem Sarthou, členy francouzské výpravy vedené legendárním Lionelem Terrayem.


V cestě Technicolor Super Dream. Foto Zach Colbran

Právě tento vrchol, který inspiroval i logo slavného filmového studia Paramount Pictures, zaujala kanadsko-americkou trojici Zaca Colbrana, Granta Stewarta a Dane Steadmana. Ti se rozhodli prostoupit vysokou a obtížnou západní stěnu, která má jen minimum výstupů. Trojice je ovšem už poměrně sehraná, na Aljašce spolu nebyli poprvé, proto v letošním roce, kdy na Aljašce panují pro lezení velmi vhodné podmínky, vycítili svou šanci.


Ve strmém úseku. Foto Zach Colbran

Novou cestu, jejíž obtížnost dosahuje stupně M6+ AI5+ A2, zvládli horolezci vylézt během tří dnů mezi 19. a 21. dubnem. Celková délka činí 1300 metrů, z toho 700 metrů vede ve zcela novém terénu, v horní části se pak linie spojuje s klasickým výstupem Nicka Coltona a Tima Leache z roku 1981. Linie získala název Technicolor Super Dream. Kanadská část výpravy (Colbran a Stewart) byla ve své činnosti podpořena 5000 dolarů z ceny Johna Lauchlana, která je určena pro vynikající kanadské horolezce, kteří provádí špičkové výstupy po celém světě.


Nová cesta. Foto Zach Colbran

Text: VŠ
Zdroj: gripped.com