České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Americká trojice zvládla parádní prvovýstup na Aljašce

Matt Cornell, Jackson Marvell a Alan Rousseau patří mezi nejlepší současné americké lezce pohybující se ve vysokých horách a řadí se i do absolutní světové špičky. O všech jsme na našem webu již několikrát psali. Rousseau již dokonce získal i prestižní ocenění Zlatý cepín (Piolet d’Or) za výstup na Tengi Ragi Tau v roce 2019. Marvell a Cornell mají zase několik hodnotných prvovýstupů na Aljašce. Celá trojice přitom loni zkoušela i novou cestu v severní stěně Jannu v Nepálu, ale prozatím neúspěšně.


Mount Dickey. Foto Shuttlerstock

Naopak velmi pozitivně musí hodnotit svou nedávnou návštěvu Aljašky. Jejich cílem se stal 2909 metrů vysoký vrchol Mount Dickey ležící v národním parku Denali. Mezi šestitisícovými a pětitisícovými velikány zde sice nepatří k nejvyšším horám, ale jeho východní, více než 1500 metrů vysoká stěna, je mimořádně působivá.


U úpatí stěny. Foto Alan Rousseau

Právě ta se stala objektem zájmu americké trojice. Rousseau a Marvell tuto velkou stěnu již dobře znají, v roce 2019 zde už totiž vylezli cestu Ruth Gorge Grinder v pravé části stěny. Nyní i s novou posilou v podobě Cornella se zaměřili naopak na levou část stěny. Zde si vyhlédli linii napravo od cesty Snowpatrol, kterou chtěli vylézt alpským stylem.


Rousseau, Marvell a Cornell. Foto Alan Rousseau

31. března se pustili do akce a po třech dnech lezení stáli 2. dubna konečně na vrcholu. Podle Rousseaua šlo o velké dobrodružství, kdy je prověřil každý úsek, od prví až do poslední délky. Mnohdy nevěděli, zda najdou vhodnou cestu přes nadcházející délku. Nakonec se ale vše podařilo. Nová linie získala název Aim for the bushes. Ta sdílí asi dvacet metrů s výše zmíněnou cestou Snowpatrol a končí vlevo od vrcholu na skalnatém hřebeni prolezeném poprvé Tomášem Grossem a Věrou Komárkovou v roce 1977.


V bivaku. Foto Alan Rousseau

Nová linie Američanů je dlouhá 1600 metrů a dosahuje obtížnosti AI6 M6X. Z vrcholu trio sestoupilo standardní cestou, kterou na Mount Dickey leze většina horolezců. Ta vede přes západní stranu hory a jí horolezci za necelé tři hodiny bezpečně sestoupili až k základnímu táboru na ledovci Ruth.


Nová cesta. Foto Alan Rousseau

Matt Cornell si navíc na Aljašce připsal ještě jeden zajímavý počin. Společně se Samem Hennesseyem a Robem Smithem zopakovali cestu Blood from the Stone (obtížnosti 5.9 A1 M7 AI6+ X), kterou poprvé vylezli Sean Easton a Ueli Steck v roce 2002. Tato obtížná cesta ve východní stěně Mont Dickey tedy čekala na opakování 21 let.


Cesta Blood from the Stone. Foto American Alpine Journal

Text: VŠ
Zdroj: desnivel.com