České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Alpentour Trophy – 4. etapa

Říká se „to nejlepší na konec“. V případě Alpentour Trophy to platí taky, ale ještě lépe by poslední etapu charakterizovalo „to nejtěžší na konec“. Poslední závod byl velmi těžký – dlouhý a hlavně technicky náročný. Byl to závod pravdy, ve kterém se muselo zapomenout na předchozí tři dny. V etapě, která je tak náročná a jede se déle, než ty před tím, jde o vše. Počasí se rozhodlo bikery zase pozlobit. Byla zima a startovní výstřel zazněl do oblohy plné dešťových kapek. Přeháňky během závodu připravily hotové peklo – hodně bahna a namoklé kořeny poslaly k zemi alespoň jednou snad každého druhého. Navíc jejich překonávání v kombinaci s prudkými výjezdy stálo mnoho sil, kterých po třech těžkých závodních kláních není zrovna na rozdávání. Pověstná downhillová trať na sjezdovce ve Schladmingu se tentokrát jela dvakrát. Kdo dokončil tuto etapu, vyhrál. Vyhrál sám nad sebou, protože dojel celou Trophy – za čtyři dny ujel v těžkém terénu 256 km a celkově nastoupal 9650 m. Bohužel poslední etapa znamenala stop pro hodně účastníků. To je ale úskalí etapových závodů, které se jedou stejně jako jednodenní maratony do poslední sekundy.

A co Češi? Tereza Huříková přijela do cíle zase jako první a trvalo to pěkných pár minut, než dojela Australanka na druhém místě. Vítězstvími v každé z etap se stala suverénní královnou Alpentour Trophy.  Jejím kolegům z České spořitelny MTB temu se dnes podařilo dojet opět na slušných pozicích a v konečné klasifikaci družstev obsadili pěkné 2. místo. Nejlepším českým profíkem v individuálním hodnocení se stal Milan Spěšný na celkovém 5. místě. 

 
Zážitek z poslední etapy:
Dnes jsme si navzájem hodně koukali po číslech – každý měl zjištěné, koho ještě může v celkovém hodnocení předjet nebo koho si nesmí pustit před sebe, aby svou pozici udržel. To jsem řešil i já a s kolegou z Itálie jsme začali tuto přetahovanou hned po startu. Bohužel na 12 km mi prasknul drát v kole a o pár kilometrů dál druhý. Kolo mi začalo dřít o rám, což mě nepříjemně brzdilo. Navíc kdyby praskl třetí, byl by to konec celého závodu, protože zadní kolo by rámem neprošlo! Takže můj nejintenzivnější zážitek z poslední etapy a asi i celé Trophy by se dal nazvat „závodním stresem“. Po čtyřech hodinách bojů o každý metr a doufání v to, že se neozve dobře známé prasknutí, vše nakonec klaplo a Ital dojel 8 sekund za mnou. Dlouho jsem si tak neoddechl a taky se tak nezničil.

Jeden dobrý rakouský závodník mi řekl:
„Před koncem jsem si dal Red Bull s Colou. Člověče, to je kombinace – jel jsem jako tryskáč“
...bohužel takové drinky nám na občerstvovačkách nemíchají. Další důvod proč mít doprovod (třeba i s novými výplety apod. :-) )

Alban Lakata – vítěz celé Alpentour Trophy – mi na otázku, co by řekl k poslední etapě, odpověděl:
„Byla dobrá, protože jsem ji vyhrál.“  Stručné a výstižné...

A co říct závěrem? Alpentour Trophy byly čtyři dny silných emocí – jak těch pozitivních, tak těch negativních. Projet cílem už tak náročného závodu – navíc  ztíženého nepřízní počasí, je nádherný zážitek. Vydřený, ale o to silnější!

Výsledkový servis – konečné pořadí po 4. etapách a celkový čas:
Elite ženy:
1/ Huříková Tereza (CZE), Česká spořitelna MTB: 14:32:41
2/ Fry Rowena (AUS), DiscoverTasmania.com: 15:22:05
3/ Nina Dufner (AUT), Trek – Moutainbiker.at: 15:49:53
4/ Alena Krňáčová (CZE), Subway Unibon Marin Team: 16:08:45
5/ Radová Barbora (CZE), Studio 2001: 16:11:29

Elite muži:
1/ Lakata Alban (AUT), Tpoeak Ergon Racing Team: 11:44:09
2/ Longo Tony (ITA), Full Dynamix: 11:45:59
3/ Buchli Lukas (SUI), BIXS-iXS Pro Team: 11:49:04
5/ Spěšný Milan (CZE), Česká spořitelna MTB: 12:00:28
7/ Kamler Josef (CZE), Česká spořitelna MTB: 12:11:32
18/ Trunschka Tomáš (CZE), Česká spořitelna MTB: 12:39:21
---- Horák Martin (CZE), KED Cyklomax: nedokončil 4. etapu

Češi v open kategoriích:
SK II (ročníky 70-79)
10/ Polman Daniel, TEAM DURATEC: 15:32:04
12/ Michal Prokop, Bicycle Café: 15:58:28
13/ Juráček Pavel, Acer Bike Team: 16:00:37
---- Jaroslav David, Porsche Brno: nedokončil 4. etapu

SK II (ročníky 60-69)
14/ Drda Ladislav, Spinfit Liberec: 16:44:14

kompletní výsledky závodu ZDE

web závodu: www.alpen-tour.at

fotogalerie „4. etapa“:

{gallery}novinky/Alpentour_4{/gallery}