České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Alpentour Trophy – 2. etapa

Ve Schladmingu a okolí začala zimní sezóna! Abych navázal na konec včerejšího reportu – tak musím konstatovat, že barvou nastříkané šipky na sněhu skutečně byly. Organizátoři je ale sofistikovaně umístili hned vedle trasy, takže se nerozjezdily. Pořadatelé dnešní etapu skutečně zredukovali, ale ne o moc – kvůli sněhu museli trasu zkrátit zhruba o 5 km a 200 výškových metrů. I tak jsme se na dvou dnešních nejvyšších bodech brodili břečkou. V horních partiích zimního střediska Reiteralm leželo poctivých 15 cm nového sněhu. Copak sníh, ten by nevadil. Ale vytrvalý déšť a teploty kolísající mezi dvěma a pěti stupni – to je pro bikery vražedná kombinace. Navíc dnes nebylo tolik technických sjezdů a převažovaly právě ty rychlé šotolinové lesní dálnice. Když to v takovém počasí valíte 60 km/h dolů, je kosa jak blázen. Dalším úskalím bylo bláto – na trase, na kole, na dresu, v očích i puse. Obdivuju všechny ženský, které to dnes daly, protože dnešní závod si připravil veškeré možné zbraně, a tak to byl morál od začátku do konce. Po protnutí cílové pásky by přišel vhod groček, ale ani ten čaj neurazil.

České fandy opět potěšila Tereza Huříková, která dojela s velkým náskokem před svými sokyněmi a zaslouženě zvítězila. Neztratili se ani čeští borci, kteří se v kategorii elite dokázali prosadit do „top ten“. Jak jsme si vedli my, čeští Honzové bez licence i ti úplně nejlepší, zjistíte opět ve výsledkovém servisu.

 

 

Pár mých zážitků:
1/ Problémy se mi nevyhnuly – cca 2 minuty jsem se pral se zaseklým řetězem, ale to je nudná story. Nejvíce mne dnes dostala švýcarská bikerka, kterou jsem v závěru předjížděl. Ta holka to dnes dala v krátkých kalhotech! Musela mít snad plechová kolena...

2/ Dnes jsem si řekl, že po tom včerejším poletu sjedu závěrečnou downhillovou dráhu v klidu, což jsem taky udělal. Sám jsem tomu nechtěl věřit, ale dokonce jsem v této pasáži předjel i dva kluky. Tentokrát jsem byl divákem já. Ale zas tak dramatický tlamy nehodili... Po dnešním lijáku byl tenhle rozbahněný sešup sjezdovkou posledním hřebíkem do rakve.

3/ Překvapilo mě, kolik písku lze na sobě a na oblečení přivést. Když jsem to ve sprše vypral, zbylo tam 1 kg krásného říčáku – na dětské pískoviště nebo do akvárka jak dělaný. Je mi teď jasný, proč mám oči červený jak angorskej králík a pocit, že v nich mám písek – jel jsem bez brýlí – skrz ně nebylo nic vidět. Večer budu muset něco udělat s tou dunou ve sprše, aby mě za to ráno uklízečka nepovolila ventilky. I tak bude mít na mém pokoji dost práce...

Pořadatel závodu Gerhard Schönbacher mi před startem řekl:
„Heute widr´s lustig!“ = Dnes to bude veselé.

Tereza Huříková (1. místo ženy elite) mi po vyhlášení výsledků řekla:
„Jsem hrozně unavená, jdu si odpočnout.“ a zmizela. Zapomněla i na převzetí dresu pro lídra v ženské kategorii. Doufejme, že ten odpočinek zítra přetaví v další zlato."

Tomáš Trunschka (35. místo muži elite) mi právě teď řekl:
„Dnes byl hodně zajímavý ten sníh. Přijel jsem spíš jako na soustředění než na závod. Chci tu chytnout formu, která mi schází. Dnes jsem jel na pohodu – hodně mě vyšťavilo to chladné počasí a podmáčený terén. Ve výjezdech se mi to hodně bořilo a nejelo. Zítra zkusím zase závodit – asi budu muset – kvůli umístění našeho týmu.“

Zítra nás čeká 52 km a 2100 výškových metrů. Nejvyšším bod bude na Hauser Kaiblingu asi v 1550 m. I když to není tolik, už teď tam znovu chumelí. Takže to bude zase taková Švédská rallye na sněhu. Bohužel, počasí má být zhruba stejné jako dnes. Kéž by do toho už ale nepršelo... Tak zítra ahoj, jdu na ten sprask ve sprše a v umyvadle.

Výsledkový servis:
Elite ženy:
1/ Huříková Tereza (CZE), Česká spořitelna MTB: 3:23:21, celk. po 2 etapách: 1.
2/ Fry Rowena (AUS), DiscoverTasmania.com: 3:35:00, celkově po 2 etapách: 2.
3/ Nina Dufner (AUT), Trek – Moutainbiker.at: 3:39:38, celkově po 2 etapách: 5.
5/ Radová Barbora (CZE), Studio 2001: 3:43:02, celkově po 2 etapách: 4.

Elite muži:
1/ Longo Tony (ITA), Full Dynamix: 2:41:08, celkově po 2 etapách: 2.
2/ Thomas Stoll (SUI), BIXS-iXS Pro Team: 2:41:34, celkově po 2 etapách: 6.
3/ Buchli Lukas (SUI), BIXS-iXS Pro Team: 2:41:51, celkově po 2 etapách: 3.
4/ Spěšný Milan (CZE), Česká spořitelna MTB: 2:42:17, celkově po 2 etapách: 5.
8/ Horák Martin (CZE), KED Cyklomax: 2:48:32, celkově po 2 etapách: 7.
9/ Kamler Josef (CZE), Česká spořitelna MTB: 2:48:33, celkově po 2 etapách: 9.
35/ Trunschka Tomáš (CZE), Česká spořitelna MTB: 3:03:15, celk. po 2 etapách: 28.
! --- celkově vede dnes 5. Lakata Alban

Češi v open kategoriích:

SK II (ročníky 70-79)
11/ Polman Daniel, TEAM DURATEC: 3:38:08, celkově po 2 etapách: 11.
12/ Michal Prokop, Bicycle Café: 3:41:34, celkově po 2 etapách: 15.
13/ Juráček Pavel, Acer Bike Team: 3:42:18, celkově po 2 etapách: 14.
18/ Jaroslav David, Porsche Brno: 3:50:37, celkově po 2 etapách: 17.

SK II (ročníky 60-69)
17/ Drda Ladislav, Spinfit Liberec: 3:57:26, celkově: 17.

web závodu: www.alpen-tour.at

fotogalerie „2. etapa“:

{gallery}novinky/Alpentour_2{/gallery}