České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Alexander Megos přelezl na flash cestu Underground (9a)

Německý horolezec Alex Megos přelezl na flash cestu Underground, italskou historickou 9a (Massone v Arcu, autorem cesty je Manfred Stuffer v roce 1998). Cestu, která byla donedávna nejtěžší v Itálii, byla snem nejméně dvou generací lezců a téměř všichni nejlepší světoví lezci se o ni pokoušeli.  
Underground měla nejprve klasifikaci 8c, teprve později byla změněna. Japonský horolezec Yuji Hirayama navrhl v roce 2000 8c +/9a, o dva roky později pak Tomáš Mrázek a Christian Bindhammer oba shodně výsledné 9a.


Alexander Megos při tréninku, foto: Thomas Ballenberger

Alex má skvělou formu – minulý měsíc například jako první vylezl cestu Bibliographie ve francouzském Céüse, u níž navrhl obtížnost 9c (stala se druhou nejtěžší 9c na světě). Jen o několik dní později vylezl 9a+/b – L'étrange Ivresse des Lenteurs. V takovýchto výkonech není tento dvacetisedmiletý lezec žádným nováčkem: například v roce 2013 se ve španělské Siuraně stal prvním na světě, kdo přelezl na OS Estado Critico (9a).

Alexův včerejší flash opět dokazuje, jak daleko pokročilo lezení za posledních několik desetiletí. Když Manfred Stuffer v roce 1998 poprvé vylezl Underground, Megosovi bylo v té době pouhých pět let.


Alexander Megos leze cestu Underground (9a), foto archiv Alexander Megos

„Vylezl jsem v Arcu mnoho cest, ale tuhle jsem si vždycky nechával na případný pokus o flash. Říkal jsem si, že jednou se snad budu cítit připravený. Někdy se ukáže, že do toho prostě musíte jít. Dnes ráno, po vylezení Claudio Caff֙é na druhý pokus, mě napadlo, že dnes možná půjdu také na Underground. Velký dík Cesarovi Grosso za perfektní beta a za to, že mi ukázal kroky.“  

Záznam přelezu si můžete pustit na instagramu Alexe Megose.


Text: JB
Zdroj: planetmountain.com

Poznámka redakce: flash je styl, při kterém lezec vyleze cestu bez odpočinku, bez pádu, na první pokus. Nikdy předtím ji nelezl, ale měl možnost se podívat, jak ji leze někdo jiný (ve skutečnosti nebo na videu), případně si nechal někým poradit.