České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Alex Honnold, Topo Mena a lezení v Antarktidě

Úspěšný a známý americký lezec Alex Honnold, který se obvykle pohybuje na skalách, se rozhodl vydat mimo své obvyklé terény. Vycestoval do Antarktidy, aby zde zkusil výstupy v zimních podmínkách. A také pochopitelně i nějaké lezení na skalách. Jako svého spolulezce oslovil Ekvádorce Estabana „Topo“ Menu, který má na rozdíl od Honnolda spoustu zkušeností ze světových velehor. 


Vrcholová pasáž Mount Vinson. Foto Alex Honnold

Jejich prvním společným cílem byl jeden z vrcholů Seven Summits, nejvyšší vrchol Antarkity, 4892 metrů vysoký Mount Vinson. Ten se nachází v horské skupině Vinson Massif. Dvojice zvládla výstup na Mount Vinson za pouhé dva dny. První den se dostali do výškového tábora, druhý den došli až na vrchol a sestoupili. Podle Honnolda to při zpětném pohledu nebyl příliš šťastný nápad a navíc se zde ukázaly rozdíly ve zkušenostech z vysokých hor. Honnold uvádí, že pro Menu šlo o příjemnou procházku, zatímco pro něj to byl velmi náročný výstup. Bylo mu dosti špatně a výstup ho bolel více než proslulé free sólo na stěně El Capitan. 


Honnold a Mena na vrcholu Mount Vinson. Foto Alex Honnold

Rychle se však „dal dohromady“ a ani ne o týden později Mena a Honnold zdolali novou linii v západní stěně Branscomb Peaku, 4520 metrů vysokého vrcholu. Ten se nachází nedaleko od Mount Vinsonu. Při této příležitosti vystoupili podruhé i na nejvyšší bod Antarktidy. Krátce potom zvládli výstup na třetí nejvyšší vrchol kontinentu – na 4661 m vysoký Mount Shinn. Tento výstup Honnold ohodnotil slovy: „Myslím si, že Shinn je mnohem chladnější než Vinson. Je zde i zajímavější lezení. Škoda, že není o něco vyšší, jako třetí nejvyšší vrchol mi připadá trochu opomíjený. Především proto, že všichni sem jezdí proto, aby vylezli na nejvyšší vrchol.“


Pod horou Mount Shinn. Foto Alex Honnold

Na závěr jejich cesty po jižním kontinentu se dostalo i na skutečné skalní lezení. Dvojice zamířila do nižších partií pohoří Ellsworth, v němž leží i Mount Vinson a Mount Shinn. Konkrétně zvolili 1950 metrů vysoký Mount Dolence. Mena poznamenal, že provedli pravděpodobně historicky druhý výstup na tuto horu. A to navíc novou cestou. Ze základního tábora na vrchol a zpět měřila jejich cesta 20 kilometrů a zvládli přitom převýšení 2300 metrů. Výstup jim trval 12 hodin a překonali skalní pasáže až do stupně 5.6. Nyní už je dvojice zpět v civilizaci. 


Honnold při lezení. Foto Esteban Topo Mena

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com