České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Adam Ondra se v Tokiu úspěšně probojoval do finále

Sportovní lezení zažívá na olympiádě svoji premiéru a i přes všechna covidová opatření si Ondra tréninkové podmínky v Tokiu jen pochvaloval. Do úterní kvalifikace nastupoval ve skvělé kondici a velmi dobře naladěný. “Je odpočatý, cítí se dobře a psychika je úplně na pohodu,” shrnul těsně před závodem Ondrův fyzioterapeut.

Kvalifikace začala lezením na rychlost, jejíž výsledek byl pro Ondru příjemným překvapením. Brněnský rodák s časem 7.46 skončil na 18. místě a mohl si oddychnout, že má tuto neoblíbenou část závodu “úspěšně” za sebou. “Rychlost byla na mě dobrá. První pokus jsem si pohlídal, druhý zkusil trochu napálit, ale nebyl jsem poslední, takže super,” komentoval hned po závodu pro Radiožurnál. Nejrychlejší byl Francouz Bassa Mawem, který svým časem 5.45 nebyl daleko od světového rekordu.

Následovala série čtyř velmi těžkých boulderů, které naprosto zamíchaly průběžným pořadím. Ondra s přehledem TOPoval první a poslední boulder, ve druhém však nedosáhl ani zóny (stejně jako většina soupeřů). Zónu si však mohl připsat na třetím boulderu a celkově tak v této disciplíně obsadil třetí příčku. Z prvního místa ho sesadil Japonec Tomoa Narasaki a Francouz Michael Mawen, který byl svým výkonem naprostým překvapením celého večera. “Boulder byl asi nejzvláštější kolo za poslední dobu. Spousta favoritů pohořela, i já jsme si po dolezení říkal, že jsem to pěkně pokazil a budu tak v půlce startovního pole, a nakonec z toho bylo třetí místo,” shrnul svůj výkon osmadvacetiletý olympionik.

Stejně jako bouldering, i lezení na obtížnost přineslo plno překvapivých výkonů. Do topu této královské disciplíny se z 20 závodníků nedostal nikdo a na všech se už znatelně podepisovala únava z celého dne a stoupající vlhkosti, která po západu slunce dosahuje až 80%. Ondra lezl velmi na jistotu a hodně se hlídal, ale tímto stylem mu v horní části stěny došly síly. “Jak jsem lezel totálně na jistotu, tak jsem spálil spoustu energie. Lézt v téhle vlhkosti na jistotu se prostě nedá, což je ale dobrá lekce, že ve čtvrtek musím jít na obtížnosti daleko víc do rizika,” zhodnotil Ondra svůj výkon na poslední disciplíně. Obtížnost vyhrál Rakušan Jakob Schubert, následoval Američan Colin Duffy a Španěl Alberto Gines Lopez. Ondra si v obtížnosti vylezl pro čtvrté místo a celkově pátou příčku k postupu do čtvrtečního finále.

Živý přenos finálového kola začíná ve čtvrtek 5.8. od 10:30 hod a už teď je jasné, že to bude velmi napínavý boj.




Text: TZ Adam Ondra
Foto: Petr Chodura