České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Adam Ondra o aktuální situaci

Pohyb je koření tvého žití. V polovině března byl vyhlášen nouzový stav, od 16. 3. 2020 bylo vyhlášeno omezení pohybu a uzavřeny hranice. Jak vypadá tvůj denní režim od této chvíle?

Byl jsem v plné přípravě na Olympijské hry, takže omezení pohybu a cestování po světě mě tolik neovlivnilo, protože za normální situace bych stejně byl doma a věnoval se tréninku na umělé stěně. Mám obrovské štěstí, že mám doma poměrně dobré tréninkové podmínky, takže i když je trénink do určité míry limitovaný, trénuji normálně dále a tréninkem strávím minimálně 5 hodin denně. Ve zbytku jsem naopak rád, že můžu být v klidu doma s partnerkou Ivou, relaxovat a číst si, jelikož je méně “pracovních povinností”. 

Co to udělá s člověkem jako ty, když se mu omezen pohyb a kontakt s ostatním a z domu může vycházet jen v roušce? Chodíš běhat, lézt, jak trénuješ?

Naštěstí se mohu plně realizovat na tréninku, dát si do těla a odpočívat na terase na čerstvém vzduchu. A čas od času jít do lesa na procházku. Krátkodobě je nyní tato kombinace dostatečná k tomu, abych se cítil svobodný a volný. 

Mimo tréninku jsem víc četl, mimo jiné horskou literaturu. Moc se mi líbila knížka od Davida Lamy o Cerro Torre, kterou už jsem přečetl několikrát. A určitě velkou část času zabere vaření a dále meditace, jóga, protahování a nějaké malé práce doma.

Jak ti současná situace zasáhla do tvých plánů a připravených programů?

Největší čáru přes rozpočet samozřejmě dělá posunutí OH na léto 2021. Mám o rok více na přípravu, což znamená, že budu o rok déle lézt disciplínu, která mě tolik nebaví (rychlost), ale na druhou stranu se již brzy dostanu do skal, kam bych se normálně až do srpna nedostal. Až do příštího léta určitě neplánuji jen čistě trénovat na umělé stěně. Chci volit i nějaké menší cíle na skalách, vzhledem ke stávající situace hlavně na domácích skalách, protože na ty zahraniční se asi ještě nějakou chvíli nedostaneme. Nejlepší zprávou posledních týdnů je, že jsem našel velmi efektivní způsob, jak se připravit a zlepšovat zároveň ve všech 3 disciplínách a být ve formě i na skalní cíle.

Co si dnes tj. po 4 týdnech o současné situaci myslíš?

Že se minimálně v naší zemi situace obrací k lepšímu, a i když se k situaci předkoronavirové dost možná nikdy nevrátíme, restrikce se budou uvolňovat.

Foto: Pavel Blažek

 

Foto: Bernardo Gimenez

 

Foto: Lukáš Bíba