České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

70 let od prvního výstupu na Mount Everest

Právě dnes si připomínáme 70. výročí prvního výstupu na Mount Everest. Ten provedli novozélandský horolezec a včelař Edmund Hillary a Šerpa Tenzing Norgay, kteří získali věčnou slávu a naplnili snahy a touhy několika generací horolezců.

Zpočátku přitom nebyl Everest považován za nejvyšší horu. Od počátku 19. století si lidé mysleli, že je nejvyšším vrcholem světa Dhaulagiri. Později se považoval za nejvyšší Kanchenjunga. Ovšem v roce 1852 zjistili zeměměřiči a kartografové, že nejvyšší je ve skutečnosti Peak XV, jenž později získal jméno Mount Everest, byť se lze občas setkat i s domorodými názvy Sagarmatha nebo Qomolangma.

První horolezecký tým působil na hoře v roce 1921. Britská výprava stoupající z Číny, které byla ovšem spíše průzkumná a neměla reálnou ambici dosáhnout na vrchol, skončila na severním sedle ve výšce 7060 metrů. Jedním ze členů výpravy byl i George Mallory. O rok později už přijeli Britové s jasným cílem dosáhnout vrcholu. To se jim sice nepovedlo, ale dostali se až do 8300 metrů.

Další pokus následoval roku 1924. Edward Norton tehdy dosáhl bez kyslíkového přístroje výšky téměř 8600 metrů. O několik dní později vyrazili k vrcholu George Mallory a Andrew Irvine. Bohužel ale při sestupu zahynuli. Dodnes se lze setkat s názory, že zemřeli až během sestupu po úspěšném dosažení vrcholu. Podle názoru odborníku je ale tato varianta spíše nepravděpodobná.


Britská expedice z roku 1922. Foto John Baptist Noel


Část expedice z roku 1924. Foto John Baptiste Noel

V letech 1933 – 1938 následovalo dalších pět britských výprav. Nejvyšší dosažená výška činila 8570 metrů. Po válce proběhly nejprve dvě další britské, respektive britsko-americké výpravy, které měly ale spíše průzkumný charakter, neboť se pro cizince otevřel Nepál a bylo tak třeba prozkoumat horu z jižní strany. V roce 1952 byli blízko úspěchu Švýcaři, kteří dosáhli z jižní strany výšky 8600 metrů.

O rok později se vrátili Britové, kteří opět postupovali z jižní strany. První vrcholový tým Tom Bourdillon a Charles Evans dokázalo vystoupit na jižní vrchol, ale zde se kvůli únavě a nedostatku kyslíku otočili. Řada tak přišla na druhou dvojici, kterou byli Edmund Hillary a Tenzing Norgay. Ti 29. května ráno vyrazili a po dosažení jižního vrcholu, nejvyššího do té doby vylezeného bodu, pokračovali k hlavnímu vrcholu. Překonali úspěšně i nejtěžší místo nazývané dnes Hillaryho výšvih a v 11:30 stanuli na vrcholu.

Dlouho se vedly spory o to, kdo z nich stanul na vrcholu jako první. Hillary i Norgay však do smrti tvrdili, že na vrchol vylezli společně. Paradoxem je, že si prvovýstup připsali Novozélanďan a Šerpa, Britům ale pochopitelně patří úspěch po organizační stránce. Ani Hillary ani Norgay už žádný další prvovýstup v Himálaji nepřidali, ale není se co divit. Oba byli zahrnuti velkou pozorností. Jejich cesta k vrcholu se stala normálkou, kterou dnes ročně postupují stovky horolezců.


Tenzing Norgay na vrcholu. Foto Edmund Hillary


Hillary a Norgay. Foto Jamling Tenzing Norgay

Text: VŠ