České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Čeští horolezci se chystají na Ama Dablam

 

21. října 2009 odlétá do Nepálu česká horolezecká expedice Hannah Ama Dablam - Himalaya Expedition 2009 ve složení Jan Vesták a Jakub Bouda. Dvojice českých horolezců se pokusí o výstup na jednu z nejkrásnějších hor světa. Impozantní skalní dominanta Ama Dablam vysoká  6856 metrů se tyčí nad údolím Solo Khumbu v sousedství Lhotse, Everestu a dalších himálajských velikánů. Výstup bude veden jihozápadním hřebenem. I přesto, že se jedná o tradiční výstupovou trasu, patří tato cesta vzhledem k celkové exponovanosti štítu k technicky obtížným himálajským výstupům.

Účastníci:

        
      Jan Vesták, 1971, Praha            Jakub Bouda, 1986, Plzeň

Profily Honzy a Jakuba si prohlédněte ZDE.

Něco málo z historie výstupů na Ama Dablam:

Ama Dablam odolávala pokusům odvážných horolezců o její zdolání až do 60. let minulého století. První úspěšnou expedici na tento himálajský klenot vedl sir Edmund Hillary. Čtyři členové jeho výpravy Mike Gill, Barry Bishop, Mike Ward a Wally Romanes stanuli na vrcholu 13. března 1961. Jako první tak mohli shlédnout a vychutnat nádherné pohledy z vrcholu Ama Dablam na čtyři velikány Mount Everest, Lhotse, Cho Oyu a Makalu. Jako výstupovou cestu zvolili jihozápadní hřeben (na obrázku červenou linkou), ve kterém strávili dlouhých dvacet dní.

Z České republiky směřovalo k tomuto atraktivnímu vrcholu poměrně málo výprav. Nejstarším, ale bezesporu největším úspěchem byl sólový prvovýstup Miroslava Šmída západní stěnou na podzim roku 1986. V roce 1996 se pokusila dvojice Leopold Sulovský - Zdeněk Michalec o průstup JV stěnou k VJV hřebeni. Tuto těžkou cestu přelezli, byť samotného vrcholu nedosáhli, neboť nechtěli riskovat lezení pod serakem ve vrcholové hlavě. Jejich výstup skončil ve výšce 6 660 m. Po JZ hřebenu dosáhli vrcholu ve stejném roce Jura Romaňák s Luďkem Palečkem. Mezi šťastnými, kteří vystoupili na vrchol v roce 1998, byli účastníci početné výpravy organizované Joskou Rybičkou, mezi nimi např. Josef Morávek. Výstup byl veden JZ hřebenem. Další českou výpravu k Ama Dablam uspořádal opět Polda Sulovský v r. 2001. Čtyřčlenná skupina dosáhla na JZ hřebeni výšky 6 100 m. Posledním úspěšným výstupem, taktéž JZ hřebenem, je výstup vedený Alešem Morávkem z roku 2006.

          Everest            Lhotse                                             Ama Dablam

 Expediční stránky naleznete na adrese www.janvestak.cz/amadablam2009