České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Čeští horolezci na osmitisícovkách - aktuality

Čeští horolezci stráví patrně poklidné Velikonoce, neboť jejich postup směrem k vrcholům nejvyšších hor světa komplikují přívaly sněhu. Sníh je v Nepálu celoplošným problémem, patrně zde není žádná hora, která by se do hávu čerstvě napadaného sněhu nezahalila.

 

Expedice Annapurna 2009

Martin Minařík a Dodo Kopold poznali pověst Annapurny na svou kůži. Martin Minařík píše na sv ém webu: “Jsme zpátky v BC. Dostali jsme se pod nástup do polské cesty 5 500m. Tímto jsme pokusy o nalezení cesty do Roc Noir vyčerpali. Další povede pod pilíř Chrise Bonningtona. Annapurna potvrzuje pověst pevnosti - po dvou týdnech jsme se nedostali výš než 5 500 metrů, zasypala nás lavina, propadali jsme se do trhlin. Přesto máme velkou chuť vylézt.“

Poslední zpráva z expedičního deníku (8. 4.): „Sněží, za dvě hodiny 20 centimetrů.“

Další průběh expecice sledujte ZDE.

 

K&K Pneu Expedice Annapurna-Everest 2009

Stejným podmínkám čelí i pětice horolezců Libor Uher, Petr Mašek, Radim Slíva, Petr Valchař a Jan Behúň, kterým se podařilo na Annapurně postavit první výškový tábor.

Poslední zpráva z expedičního deníku (2. 4.):  „V současné době se nacházíme v táboře C1. Jsme ve výšce pět tisíc metrů nad mořem.”

Další průběh expecice sledujte ZDE.

 

Manaslu 2009
Na růžích ustláno nemá ani Radek Jaroš. Ten nebojuje pouze s přívaly sněhu, ale také s velkými bolestmi zaníceného zubu. Dodejme ještě jeden podstatný „detail“, že je na expedici sám. Co se týče odborné zdravotnické pomoci, našel oporu ve španělských kolezích. Osud je spravedlivý – vzpomeňme loňskou pomoc Radka Jaroše a Zdeňka Hrubého, kterou na Dhaulagiri poskytli právě Španělům...

Poslední zpráva z expedičního deníku (9. 4.):  SMS: „Huba dobra, snad zbytek zvladnou antibiotika. Prekvapil nas snih a vali tak, ze asi budem muset zustat nekolik dnu, nez pujde prorazit do BC. Bude tady husto!”

Další průběh expecice na webu ZDE.

Audioreportáže na Českém rozhlase ZDE.

 

Dhaulagiri - SKI 8167
Téma „nový sníh“ se objevuje i ve zprávách Davida Fojtíka, který má v plánu spolu s Pavlou Pilchovou vystoupit na Dhaulagiri (oba bez použití umělého kyslíku). Pokud se to podaří, David se následně pokusí o prvosjezd této hory na lyžích.

Poslední zpráva z expedičního deníku (9. 4.):  SMS: „Kratší cesta z Marphy do BC kvůli sněhu nevyšla, půjdeme delší, zato težší cestou z Beni (v podstatě skoro celý Annapurna trek). Zdržení oproti plánu 3 dny. Zdravíme z Beni.”

Další průběh expecice sledujte na Velehory.cz

 

Himalájska Trilógia 2009
Na závěr ještě zmiňme slovenského horolece Petera Hámora, který na Dhaulagiri prožívá smutné chvíle po tragické smrti jeho spolulezce Piotra Morawskeho. Poslední zprávou na jeho webu je právě krátká vzpomínka na tohoto polského horolezce.

Další průběh expecice sledujte ZDE.