České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

číslo 5/06 -již rozebráno

časopis I.     Téma čísla: Ötztal, Zillertal
II.    Gasherbrum II.
III.   Dachstein
IV.   Expedice Dhalaugiri
V.    Horská služba - Krušné Hory
VI.   Skalky - Bílá skála
VII.  Ostatní

 

 

 

TÉMA ČÍSLA: ÖTZTAL, ZILLERTAL

LEZENÍ V ZILLERTÁLSKÝCH ALPÁCH

V Zillertálských Alpách je několik vyhlášených lezeckých oblastí. Asi nejvíce jich je jihozápadně od Mayrhofenu v údolí říčky Zemmbach blízko obce Ginzling. Další vyhledávané lokality jsou přístupné z údolí Zillergrund.

Klasické lezecké túry představují výstupy na Zsigmondyspitze (3 087 m). Tento vrchol se nachází na hřebenu oddělujícím údolí Floitengrund a Gunggl. Výstup po hraně Feldkopfkante, který vede po pevné skále, absolvoval jako první Hans Fiechtl již v roce 1911. Po 11 lanových délkách se překoná převýšení 600 m, nejobtížnější místo je V-. Obtížnější u této cesty je především sestup, ten vede poměrně velmi lámavými plotnami. Východiskem na tuto túru je salaš Bockachalm (1 425 m) v údolí Floitengrund. K nástupu na tuto cestu je však třeba překonat poměrně strmých 900 metrů převýšení.
(dále na str. 23 - 46)

 

Gasherbrum II ve dvou… - Česká horolezecká expedice Hannah Lost Horizon Gasherbrum II 8035 m

Výpravy českých horolezců k osmitisícovkám již dlouho nejsou věcí nijak výjimečnou. Z vrcholu se letos dívali horolezci z Everestu, Cho Oyu a Gasherbrumu II. Posledně jmenovanému, který se nachází v pákistánském Karakoramu, jsou věnovány následující řádky.

Kdo čeká obvyklý popis expedice den po dni, krok za krokem, problém za problémem, úspěch za úspěchem, ať zbytečně neztrácí čas a nečte dál. Nic takového. Následovat bude spíše osobní vyznání o cestě dvou kluků do výšin dosud nepoznaných. Samotný průběh expedice pak nejlépe vystihují fotografie, které vám zde předkládáme. Zápisky z výstupu a spoustu dalších fotek najdete na stránkách expedice na www.losthorizon.expedition.sk.
(dále str. 18-21)

 

Adrenalinový zážitek pod Dachsteinem

Když jsem se dozvěděl, že polezu feraty, představil jsem si řetězy v Roháčích, kam za horami posledních pár let jezdím nejčastěji. Opravdu jsem netušil, co mě čeká. Z horské turistiky se vyklubal adrenalinový zážitek. Feraty mě pohltily a při nejbližší příležitosti pojedu bez přemýšlení znovu.

Oblast Dachsteinu, kam jsem směřoval na Hannah Rocky Camp, je plná feratových cest. Většinou mají jedno společné – za jejich stavbou stojí Outdoor Leadership. Je to organizace, která zastřešuje profesionální a státem registrované horské vůdce. Zakladatelem společnosti Outdoor Leadership je Heli Putz.
O něm jsem nikdy předtím neslyšel, ale velice brzy jsem pochopil, že jde o významnou postavu světového outdooru. Je sponzorován značkami Petzl, Redbull a o jeho jméno projevil zájem i plzeňský Hannah. Heliho Putze si váží obyvatelé celé oblasti Dachstein. Jedním z důvodů je také jeho přínos v oblasti turistického ruchu – přivádí sem mnoho zájemců o extrémní sporty. (dále na straně 60-61)


Radka Jaroše čekala jeho sedmá osmitisícovka

Další vysněný cíl Radka Jaroše se jmenoval Dhaulagiri (8 167 m) neboli "Bílá hora". Na tiskové konferenci ve Valdštejnském paláci Senátu České republiky dávala Radkova usměvavá tvář tušit, že se po aklimatizačním pobytu v Peru cítí v pohodě a na další náročný výstup v Himalájích se už nemůže dočkat. V sobotu 16. září odletěl spolu s Kamilem Bortlem a Romanem Langrem do Káthmándú. Na vrchol Dhalaugiri zvolili cestu severozápadním hřebenem.

„Horu polezeme expedičním stylem, protože tým v tomto složení ještě nemá tolik zkušeností. Chceme se poznat. Půjde se bez kyslíku a šerpů“, říkal tenkrát Radek v teple Zaháňského salónku.
Otázka, zda se po sérii nepodařených výstupů na K2 Radek ještě někdy pokusí zdolat tento vrchol, ho nasměřovala k vyslovení jeho – do té doby – tajného přání: „Rád bych vystoupil na všech čtrnáct osmitisícových vrcholů, takže se na K2 budu muset ještě někdy vydat.“ (pokračování na str. 22)

 

Horská služba ČR - Krušné Hory

V dnešní době sahají hranice oblasti horské služby Krušné hory od Bublavy až po Tisu, což je 160 km délky hřebene. Sloužíme v okrscích Bublava, Pernink, Boží Dar, Měděnec, Pyšná, Klíny, Bouřňák, Telnice a v letním období Tisá.

Horská služba ČR, o. p. s. a Horská služba ČR, o. s. disponuje 15 záchrannými stanicemi, 6 terénními sanitními vozidly, 4 čtyřkolkami a 15 sněžnými skútry. Dále při své práci používá sanitní a zdravotní materiál, svozné prostředky, materiál pro záchranu v horolezeckém terénu, osvětlovací techniku a radiospojení. HS Krušné hory má 7 terénních pracovníků, 1 administrativní pracovnici, 2 sezónní pracovníky a cca 65 dobrovolných členů.
(pokračování na str. 47)

 

Skalky - Bílá Skála (760 m)

Pokud se někdo vydá lézt na Vysočinu, tak hlavně na Drátník a Čtyři palice. Školení a výcvik pro pohyb ve výškách zde prodádějí záchranáři, Horská služba i horolezečtí instruktoři.

Mimo jarní období mohou zejména vyspělejší lezci zavítat i na Bílou skálu. Jedná se o nejvýznačnější skalní útvar v pásmu skalek, táhnoucích se v délce asi 1,5 km dolů od vrcholu Devíti skal (836 m). Jako všechny skály v oblasti Žďárských vrchů je i Bílá skála složena z ortorul, s typickým tvarem úzkého podélného mrazového srubu a balvanovitou sutí u paty skály. Uvádí se, že mrazové zvětrávání proběhlo už ve čtvrtohorách, ale ještě na jaře roku 2005 odpadl vlivem přírodních podmínek velký balvan na Čtyřech palicích.
Bílá skála je podlouhlý skalní blok s nádhernou 28 m vysokou jižní stěnou s krátkým skalním hřebenem. Jihovýchodní úzká stěna vysoká 15 m je silně převislá. Severozápadní konec skály je nižší a končí také převisem. Šířka jižní stěny je asi 50 m. (pokračování na str. 16-17)


Ostatní

* Osudová Rozhodnutí IV. - Mezi Prahou a Bratislavou

* Eiger mění svou tvář - odtrh skály

* Světové vrcholy - Bhagirathi

* Skialp - Tennengebirge

* Colorado II. část

* Úrazy v Alpách

* Vybavení