České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

6/2022

V týdnu od 19. prosince 2022 je distribuováno č.6 časopisu lidé&HORY ročník 2022. Poslední číslo letošního ročníku přináší kromě jiného čtyřstránkovou reportáž o 17. ročníku Mezinárodního festivalu alpinismu Praha 2022, který se uskutečnil ve Slovanském domě v Praze 1. Festivalu je věnována i fotogalerie na zadní straně rozkládacího panoramatu. K zajímavým článkům patří zcela jistě šestý díl povídání Radka Jaroše, které je věnováno řecké lezecké oblasti Meteora. Nepřehlédnutelný je i rozhovor Petra Šimáčka se Soňou Boštíkovou o novinkách ve skialpovém vybavení. Milovníkům skialpinismu je věnováno i celé Téma čísla – na deseti stranách najdete pozvání ke standardním nebo i náročným zimním túrám v severoitalských Dolomitech.

TÉMA ČÍSLA: Dolomity a skialpové túry

Dolomity – dechberoucí horská oblast v Alpách a nejznámější středisko Cortina d'Ampezzo jsou vyhledávány všemi milovníky zimních sportů. O to více platí, že i daleko od sjezdovek zde existuje mnoho skvělých příležitostí pro skialpové túry. Skialpinismus v Sextenských Dolomitech i v okolí Cortiny d'Ampezzo nabízí jedinečné zážitky a hluboké požitky z kouzelné zimní krajiny. Mnoho námětů a tipů pro skialpové túry všech stupňů obtížností najdete na stranách 69 až 80.

Mezinárodní festival alpinismu Praha 2022, 17. ročník

Letošní mezinárodní setkání lezců a legend alpinismu se po dvouleté pauze uskutečnilo od pátku 25. 11. 2022 do neděle 27.11.2022 ve Slovanském domě v centru Prahy. Během tradičního třídenního programu se ve velkém i v malém sále v 1. patře uskutečnilo celkem 20 přednášek. Součástí programu bylo i páteční Slavnostní zahájení festivalu a vernisáž výstav Češka koča a česko-slovinská vzájemnost a Johann Stüdl – objevitel Alp. Další informace o festivalu najdete na stranách 10 až 13.

 

Jiné vrcholy světa s Radkem Jarošem – 6. díl Meteora

V šestém dílu příběhů o lezeckých oblastech z celého světa představuje Radek řeckou oblast Meteora, kterou si ve středověku vyhlédli mniši ke svým meditacím a postupně zde začali budovat jakoby vzdušné, a tedy obtížně přístupné nebo nepřístupné kláštery. Vodní a větrné eroze vytvořily z tohoto koutu přírody fascinující svět hlubokých roklí, skalních věží a útesů. Na stranách 15-19 najdete tipy na několik aktuálních a zajímavých výstupů v této nádherné a hodně specifické skalní oblasti.


Soňa Boštíková: Průvodce skialpovým vybavením

Spolupracovník lidé&HORY Petr Šimáček připravil pro lidé&HORY 6/2022 rozhovor s naší himálajistkou, držitelkou českého ženského výškového rekordu a majitelkou obchodu s outdoorovým vybavením Soňou Boštíkovou. V rozhovoru na stranách 20-24 najdete před začínající zimní sezónou mnoho užitečných informací o skialpovém vybavení.

 

DALŠÍ ZAJÍMAVÁ TÉMATA V ČÍSLE 2/2022
GOZO: O lezení a treku na malém a méně navštěvovaném ostrově, který je součástí Malty
NORTH CAPE – TARIFA: Ultrabikový příběh Dana Polmana, který ujel na kole 7370 km

PORZEHÜTTE: O nově otevřené chatě na hřebenu Karnských Alp
LEZENÍ VE VYSOKÝCH TATRÁCH – 14. díl: Vidlový hrebeň
ALPSKÉ ČTYŘTISÍCOVKY – 18. díl
: Mont Maudit a Dent du Géant
NOVINKY V OUTDOOROVÉM VYBAVENÍ: Novinky všech předních českých firem
ALPENVEREIN.CZ: Členství na rok 2023, Alpský klub Praha – sekce Austria
SOUTĚŽE: čtenářská tajenka, Poznej horu / skálu (na základě malby)

ZPRAVODAJSTVÍ ZE SVĚTA ALPINISMU:

Nejaktuálnější zpravodajství ze světa alpinismu najdete na webech www.lideahory.cz a www.alpenverein.cz

PŘEDPLATNÉ:  www.predplatne.lideahory.cz

Příjemnou četbu přeje
Ladislav Jirásko