České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

5/2020

TIP: ušetřete a zařiďte si on-line PŘEDPLATNÉ: www.predplatne.lideahory.cz

Časopis vychází 23.10.

 

Letošní páté číslo lidé&HORY 2020 vychází opět v nelehké době, kdy je u nás z důvodů nezvládnuté koronavirusové epidemie vyhlášen nouzový stav. Aktuálnímu číslu dominují informace o historii česko-slovinské vzájemnosti v oblasti turistiky a alpinismu a chaty Češka koča. Významným tématem je i rozhovor s doyenem československého horolezectví Janem Červinkou. Na 104 stranách najdete mnoho dalšího zajímavého ze světa alpinismu, horolezectví a volnočasových aktivit.

TÉMA ČÍSLA: Češka koča a česko-slovinská vzájemnost, období do roku 1933
1. díl rozsáhlého materiálu přináší v úvodních kapitolách nejprve informace o vzniku turistiky a organizovaného alpinismu v Evropě. Asi 20 let po vzniku prvních sekcí rakouského, později německého a rakouského Alpenvereinu, byl v Praze v červnu roku 1897 založen Český odbor Slovinského planinského družstva. Tento rok je považován za začátek české vysokohorské turistiky a horolezectví. Činnost Českého odboru byla v období před 1. světovou válkou směřována do Jižních Alp – alpských oblastí v dnešním Slovinsku. Úvodní díl historie alpinismu u nás přibližuje činnost Českého odboru, informace o klubovém časopisu Alpský věstník i o stavbě chaty Češka koča. Poprvé jsou po téměř sto letech připomenuty informace o chatě Koritniška koča, kterou postavil česko-slovinský akademický klub se sídlem v Praze. Šestnáctistránkový materiál obsahuje i informace o ukončení činnosti České odboru SPD i o jeho významu pro vznik českého a československého alpinismu.

OSOBNOST ČÍSLA: Jan Červinka
Jedna z největších osobností československého horolezectví, Jan Červinka, oslavil letos úžasných 90 let. Toto významné jubileum přibližuje čtenářům časopisu i všem horalům a horolezcům rozsáhlé povídání, jehož autor je Aleš Suk, osobní přítel Honzy Červinky. Bohatá sportovní činnost doyena našeho horolezectví, který byl účastníkem prvních dvanácti československých expedic do nejvyšších hor světa, je doložena mnoha fotografiemi z jeho archivu. Velice zajímavé jsou i odpovědi jubilanta na otázky spojené s historií prvních československých horolezeckých expedic.

MEZINÁRODNÍ FESTIVAL ALPINISMU PRAHA 2020 ZRUŠEN
Od roku 2004 přináší každoročně číslo 5 lidé&HORY informace o MFA PRAHA, dříve Smíchovský festival alpinismu. Přestože účast na letošním festivalu v Praze potvrdilo několik osobností světového horolezectví a legend alpinismu, jsme nuceni festival zrušit. V tomto chaotickém období není ani možné přesunutí této tradiční a zavedené akce na jiný termín nebo její jakoukoliv náhradu. Věříme, že festival bude možné uskutečnit v řádném termínu v listopadu 2021. Více na stránkách 14 a 15 lidé&HORY č.5 a na www.festivalalpinismu.cz.

 

DÁLE V ČÍSLE 5/2020:
ANKETA: s Adamem Ondrou, Annou Hanuš Kuchařovou, Radkem Jarošem a Lucií Hrozovou

ROZHOVOR: Tashi Tenzing, vnuk legendárního Tenzinga Norgaye na MFA PRAHA 2019
FERÁTY: Sentiero dei Fiori – Květinová stezka na hranici Trentina a Lombardie
TREKING: Mentok Kangri a jezero Tso Mori v indickém Ladakhu
LEZENÍ: Vysoké Tarty, Strelecká veža, IV. st. UIAA
TIPY NA TÚRY
:Solná komora a západní část Totes Gebirge

HORY A DĚTI: Liezener Hütte – 4,5 hodiny z Prahy
ČTYŘTISÍCOVKY: Hřeben Rochefort a Grand Jorasses
TEST: bunda Sir Joseph Lotus
SOUTĚŽE: čtenářská tajenka, Poznej horu / skálu (na základě malby)

 

ZPRAVODAJSTVÍ ZE SVĚTA ALPINISMU:
Nejaktuálnější zpravodajství ze světa alpinismu najdete na webu www.lideahory.cz a na www.alpenverein.cz

Příjemnou četbu a klid v šíleném období přeje Ladislav Jirásko