České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

4/2022

Vyšlo lidé&HORY 4/2022

V týdnu od 22. srpna 2022 je distribuováno č.4 časopisu lidé&HORY ročník 2022. K zajímavým a oblíbeným článkům bude zcela jistě patřit další díl povídání Radka Jaroše o Kalance, dominantním a lezecky stále více vyhledávaném vrcholu v oblasti indického Garhwalského Himálaje. Dalším dílem seriálu horského vůdce UIAGM Davida Knilla je tentokráte výstup na Alpamayo v peruánských Andách. Rozhovor Petra Šimáčka s Jiřím Všetečkou – předsedou nejstaršího lezeckého spolku v Česku, nás zavádí do Prachovských skal. Téma čísla je věnováno Vysokým Taurám a okružní týdenní trase kolem Großglockneru.

TÉMA ČÍSLA: Okruh kolem Glockneru: 7 dnů okouzlení
Vysoké Taury jsou pravděpodobně jednou z nejpůsobivějších horských oblastí ve střední Evropě. Mezi mnoha třítisícovými vrcholy dominuje Großglockner (3798 m) se svými ledem obrněnými satelity. Přitažlivost Großglockneru je nepřetržitá, každoročně se z něj rozhlédnou tisíce alpinistů. Až v roce 2002 byl vyznačen unikátní okruh kolem této bájné hory, jehož turistické a alpinistické objevování je spojeno se jménem pražského obchodníka Johanna Stüdla. Sedmidenní náročný přechod představuje spolupracovník časopisu Josef Essl na stranách 69-80. Jedná se zcela jistě o mimořádný tip na jedinečnou týdenní dovolenou pro všechny kondičně dobře připravené milovníky hor.

Jiné vrcholy světa s Radkem Jarošem – 4. díl Kalanka
Ve čtvrtém dílu příběhů o lezeckých zážitcích z celého světa představuje Radek Jaroš expedici z roku 2010 na monumentální horu, která se nachází na severu Indie v Garhwálském Himálaji. Severní stěna Kalanky byla pro malou expedici velkou výzvou, počasí si ale nenechá poroučet a velké množství napadaného sněhu ve vysokých výškách rozhoduje o lezeckých úspěších dobře připraveného týmu. Příběh je také o tom, že je třeba si stále připomínat heslo: „Hrdinů jsou plné hřbitovy“, více na stranách 11-15.

Jiří Všetečka – předseda nejstaršího lezeckého spolku u nás
Spolupracovník lidé&HORY Petr Šimáček připravil pro lidé&HORY 4/2022 rozhovor a Jiřím Všetečkou alias Fugasem – předsedou Lezeckého kroužku Prachov, který je nejdéle fungující horolezecký spolek u nás. V rozhovoru, který najdete na stranách 16 až 20, se dozvíte o nejstarší vrcholové knížce z Mnicha, o starém lezeckém vybavení, o lezení v Prachovských skalách i o mnoha jiných zajímavostech. Jiří Všetečka je ale také jeden z prvních obchodníků s outdoorovým vybavením a jeho Sagita je v Jičíně dodnes velmi vyhledávaná.

Andrea a Andreas Straußovi: Stüdlgrat - Großglockner po nejkrásnějším hřebenu
Na každou horu vede přívětivá i méně laskavá cesta na vrchol. Großglockner je znám především díky své severní stěně. Velkým zážitkem je výstup na vrchol po hřebenu Stüdlgrat, který je označován za „nejkrásnější hřeben Großglockneru“. Naši bavorští spolupracovníci představují své zážitky z výstupu po tomto hřebenu, který se stal vyhledávaný díky pražskému rodákovi Johannu Stüdlovi. Více najdete na stranách 40-44.

DALŠÍ ZAJÍMAVÁ TÉMATA V ČÍSLE 2/2022
JARNÍ SEZÓNA 2022 V NEPÁLU: O letošní expediční sezóně nejen na osmitisícovky
NEVADO ALPAMAYO, 5947 m: Výstupy s horským vůdce UIAGM Davidem Knillem, 4. díl
TYROLSKÁ OBLAST SEEFELD: Několik zajímavých tipů na aktivní dovolenou

OBLAST KORALPE: Koralpe je nejvyhledávanější horská oblast v rakouském Štýrsku
LEZENÍ VE VYSOKÝCH TATRÁCH – 13. díl: Kežmarký štít – Birkenmajer v jižní stěně
ALPSKÉ ČTYŘTISÍCOVKY – 16. díl: Matterhorn a Dent d’Hérens
TESTY
: Stan Yate Light One, lehká bunda Tilak Trango, tlumič pádů Singing Rock a další
NOVINKY V OUTDOOROVÉM VYBAVENÍ: Novinky všech předních českých firem
ALPENVEREIN.CZ: Aktivní programy, členství na rok 2023, nové časopisy
SOUTĚŽE: čtenářská tajenka, Poznej horu / skálu (na základě malby)


ZPRAVODAJSTVÍ ZE SVĚTA ALPINISMU:
Nejaktuálnější zpravodajství ze světa alpinismu najdete na webech www.lideahory.cz a www.alpenverein.cz

PŘEDPLATNÉ:  www.predplatne.lideahory.cz

Příjemnou četbu přeje

Ladislav Jirásko