České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

4/2020

TIP: ušetřete a zařiďte si on-line PŘEDPLATNÉ: www.predplatne.lideahory.cz

Časopis vychází 31.8.

 

TÉMA ČÍSLA: John Roskelley - Co se stalo na Howse Peaku?

Zasvěcený a mnoha fakty i originálními fotografiemi doplněný text z pera jedné z největších osobností světového alpinismu formátu Reinholda Messnera nebo Petera Habelera, kterým v Evropě méně známý John Roskelley beze sporu je, přibližuje loňskou nehodu nejspíše nejlepších světových lezců posledních let. John Roskeley, otec Jesse, po tragické nehodě několikráte navštívil místo nehody pod východní stěnou Howse Peaku a ze záznamů a fotografií, které pořídili zahynulí alpinisté svými přístroji GoPro nebo iPhone krátce před neštěstím, a které John vyhrabal ze smrtící laviny, popsal průběh celé nehody. Originální text i unikátní fotografie se všemi autorskými právy zapůjčil John Roskelley k otištění na stránkách lidé&HORY.
Současně je s Johnem domluveno, že se objeví s unikátní přednáškou na Mezinárodním festivalu alpinismu Praha 2020 a bude spolu s Peterem Habelerem účastníkem při české premiéře filmu Vylezli na nebe. Více na stranách 73 – 88 aktuálního čísla lidé&HORY.


PRÁVO NA ZÁCHRANU V HORÁCH

Z odborného i právního hlediska zajímavý a poměrně rozsáhlý článek od Dr. Klause Burgera, ředitele Okresního soudu v bavorském Laufenu, o problematice záchranných akcí, přibližuje všem českým milovníkům volnočasových aktivit riskantní práci záchranných složek v alpských zemích. U nás se jedná o poměrně málo známou problematiku spojenou se záchranou lidského života při nehodě v horách.

ČTYŘTISÍCOVKY: GRAN COMBIN A DENT BLANCHE

Další část seriálu od českého znalce a protagonisty alpských vrcholů Jakuba Cejpka je jedinečným tipem pro všechny milovníky a sběratele čtyřtisícovek v Alpách. Osamocený Gran Combin – hora s málo bezpečnými liniemi a Dent Blanche – Bílý zub se čtyřmi hřebeny jsou opravdu velkou výzvou. Více v lidé&HORY č.4/2020 na str. 57 – 62.

 

DALŠÍ ZAJIMAVÉ ČLÁNKY A TÉMATA V Č.4/2020

Anna Stöhr a Kilian Fischhuber – zajímavý rozhovor o partnerské dvojici, která má stejné sportovní i ostatní neprofesionální zájmy.
Chopicalqui – jihoamerická šestitisícovka, ledovcový obr a partner dominantního Huascaránu je vrchol, který každoročně láká mnoho alpinistů. Je to ale vrchol velice náročný a nesnadno dosažitelný.
Volia veža, Stanislawského cesta (V. UIAA) – další díl seriálu o klasických výstupech ve Vysokých Tatrách je věnován jednomu z dominantních vrcholů v Mengusovské dolině.
HIGHLIGHTS OUT – zajímavosti ze světa alpinismus v zahraničí
HIGHLIGHTS IN – o Zlatém cepínu pro Máru Holečka a Zdeňka Háka a také o Biketripu Slovinsko 2020
SETKÁNÍ ČESKÝCH A SLOVINSKÝCH PLANINCŮ A ALPINISTŮ – O Setkání u chaty Češka koča a o připomenutí 120 let existence chaty
HIGHLINE POPRVÉ – o slackline v Liberecké horolezecké aréně
OBERNBERGTAL – podzimní treking po vrcholech na rakousko-jihotyrolské hranice
SONNTAGSHORN – bike&hike v oblasti Salzburger Saalachtal
TREKING – Sesvenna a Švýcarský národní park
DĚTI A HORY – tentokráte o chatě Neue Reichenberger Hütte nebo o Liberecké chatě
ŠPIČKOVÉ VAŘIČE SOTO – test a představení špičkových vařičů japonské značky SOTO Outdoors
NOVINKY V OUTDOOROVÉM VYBAVENÍ – nejlepší produkty našich výrobců
INFORMACE AV – členské příspěvky na rok 2021
SOUTĚŽE: čtenářská tajenka, Poznej horu / skálu (na základě malby)