České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

2/2023

Od 26. dubna bylo distribuováno a na předplatitele rozesíláno č.2 časopisu lidé&HORY ročník 2023. Jarní číslo letošního ročníku přináší několik článků a tipů na aktivní dovolenou nebo na túry v několika alpských oblastech. Představeny jsou oblasti Dachstein West – Salzkammergut, horské chaty v oblasti Seefeldu, nebo méně navštěvovaná oblast severoitalských Bellunéských Dolomit. Radek Jaroš nás v dalším dílu vhodných tipů na horské výstupy zve na Kilimandžáro, pozváním od Markéty Hanákové do Vysokých Tater je klasika Pravé vhľbenie v jižní stěně Kežmarského štítu a námětem na čtyřtisícovku od Jakuba Cejpka je ve 20. dílu jeho seriálu Alpské čtyřtisícovky výstup na pro nás nejvzdálenější alpský čtyřtisícový Écrins Téma čísla je tentokráte z pera Zdeňka „Háčka“ Háka – český prvovýstup na téměř sedmitisícový himálajský vrchol Chumbu.

TÉMA ČÍSLA: Chumbu (6850 m) – český prvovýstup západní stěnou
28. října 2022 vystoupili čtyři čeští lezci, Zdeněk Hák, Radoslav Groh, Jaroslav Bánský a Petr Kejklíček, na téměř sedmitisícový vrchol Chumbu v nepálském Himálaji. Prvovýstup západní stěnou byl v roce 2022 na mezinárodní scéně jedním z velmi vysoce hodnocených výstupů. Prestižní a světově uznávaný server Explorersweb.com zařadil výstup českého týmu v soutěži TOP 10 expeditions of 2022 mezi 10 nejlepších expedičních počinů roku 2022. Přestože se o výstupu již hodně psalo, originální povídání Zdeňka „Háčka“ Háka si určitě nenechte ujít – vše na str. 69-79.

Jiné vrcholy světa s Radkem Jarošem – 8. díl Kilimandžáro
V osmém dílu příběhů o lezeckých a horských oblastech z celého světa nás Radek Jaroš zve na nejvyšší vrchol Afriky – na téměř šest tisíc metrů vysoké Kilimadžáro. Tímto vrcholem Radek uzavřel svůj několikaletý projekt zaměřený na získání Koruny světa. Příběh jeho dvou výstupů na tento vrchol jistě zaujme všechny ty horaly, kteří mají v úmyslu na tento vrchol v centrální Africe vystoupit – významná jsou Radkova slova týkající se správné aklimatizace před výstupem na takto vysoké hory. Více na str. 11-15.

Michal Němec – nejtěžší skialpinistické závody světa
Petr Šimáček nám ve svém dalším rozhovoru pro lidé&HORY představuje Michala Němce, vítěze seriálu českého poháru ve skialpinismu v roce 2003, a jeho zážitky z účasti na nejprestižnějších skialpinistických závodech světa seriálu La Grand Course (str.16-19). Závody se běhají ve čtyřtisícových výškách a atleti při nich bojují s mačkami na nohou na ledovcích, navázáni na lano a nikdy při tom nejdou sami.

DALŠÍ ZAJÍMAVÁ TÉMATA V ČÍSLE 2/2023
BELLUNÉSKÉ DOLOMITY: Tip Josefa Essla na túry v méně známé oblasti severoitalských Dolomit.
DACHSTEIN WEST - 1: Tipy na túry a volnočasovou dovolenou v pro nás blízké oblasti Alp.
CHATA SEETHALERHÜTTE: Horská architektura v proměnách času – o nové chatě pod Dachsteinem.
HORSKÉ A VYSOKOHORSKÉ CESTY V ALPÁCH – 2. ČÁST: O značených cestách v Alpách.
HŘEBENOVKA V LECHTÁLSKÝCH ALPÁCH: Tip pro klasický hřebenový přechod.
LEZENÍ VE VYSOKÝCH TATRÁCH – 16. díl: Kežmarský štít a Pravé vhľbenie.
ALPSKÉ ČTYŘTISÍCOVKY – 20. díl: Écrins.
NOVINKY V OUTDOOROVÉM VYBAVENÍ: Novinky všech předních českých firem.
ALPENVEREIN.CZ: Členství na rok 2023, Alpský klub Praha – sekce Austria.
DACHSTEIN – od chaty k chatě.
TURISTICKÉ INSPIRACE – od Vídeňského lesa po Hochschwab.
SOUTĚŽE: čtenářská tajenka, Poznej horu / skálu (na základě malby).

ZPRAVODAJSTVÍ ZE SVĚTA ALPINISMU:
Nejaktuálnější zpravodajství ze světa alpinismu najdete na webech www.lideahory.cz a www.alpenverein.cz

PŘEDPLATNÉ:  www.predplatne.lideahory.cz

Příjemnou četbu přeje

Ladislav Jirásko