České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

2/2021

V týdnu od 19. dubna 2021 je distribuováno druhé číslo letošního dvacátého ročníku lidé&HORY. K zajímavým tématům, která jsou připravena pro čtenáře, patří např. 2. díl povídání Radka Jaroše Jak se zrodil horolezec, rozhovor s Karmen Karničar/Klaura - chatařkou na chatě Češka koča nebo rozsáhlé představení horských skupin v Černé hoře. Na 104 stranách je jako vždy mnoho dalšího zajímavého ze světa alpinismu, horolezectví a volnočasových aktivit.

TÉMA ČÍSLA: Na horách Montenegra – Durmitor, Albánské Alpy a Komovi
V jihoevropské Černé hoře se na území jen o něco málo větším než je Jihočeský kraj nachází pět národních parků a ohromující horské masívy Durmitor, Albánské Alpy - u nás známé jako Prokletí a Komovi. Jedná se o poněkud méně navštěvované oblasti, ve kterých je hustá síť cest a chodníků a jsou zde ideální podmínky pro vysokohorskou turistiku. Spolupracovník časopisu Bedřich Michálek představuje uvedená horstva na 16 stranách formou širokého souboru aktuálních informací a jedinečných fotografií. Celé téma je současně pozvánkou pro návštěvu těchto hor v nadcházející letní sezoně.

Radek Jaroš: Jak se zrodil horolezec – 2. díl
Radek Jaroš, nositel Koruny Himálaje a Koruny světa, přibližuje ve druhé části svého povídání období svého horolezeckého zrání mezi roky 1983 až 1994, které nazval Z Vysokých Tater až na expedici Everest 1994. Krátké a dosud nikde nepublikované zajímavé životní příběhy doprovázené unikátními fotografiemi z jeho prvního “Posledního slanění”, z lezení v Tatrách nebo na Pamíru a z jeho první expedice na Everest najdete na stranách 15 až 21.

Osobnost čísla: Karmen Karničar/Kluara a chata Češka koča
Chata Češka koča, kterou postavili naši pradědové v roce 1900 v Kamnických a Savinjských Alpách, je v posledních letech velmi vyhledávaná i českými alpinisty. Podle statistik ubytování tvoří Češi na chatě třetinu všech návštěvníků. Karmen Karničar, která vládne na této chatě posledních sedm let, přináší několik zajímavých úvah a postřehů, a také zkušeností s českými návštěvníky. Rozhovor, jehož autorem je Miro Steinbuch, zveřejnil Planinski vestnik, časopis PZS. Nezkrácený rozhovor přinášíme po dohodě s autorem i redakcí Planinského vestníku na stranách 22 až 26.

Lavinové neštěstí v Krkonoších – výletníci na skialpech
V neděli 14. března tohoto roku 2021 se na polské straně v Krkonoších sesunuly dvě laviny. Druhá z nich, která se uvolnila pod sedlem nad Martinovkou pohřbila jednu ženu a smetla další dva, kteří zůstali nezasypáni. Další tři lyžaři pohybující se v místě nehody sice zavolali na linku 155, pak ale z místa nehody ujeli. Více o nehodách i o chování v horách přinášíme na stranách 31 až 33.

 

Fotosoutěž pro čtenáře časopisu lidé&HORY
Redakce lidé&HORY vyhlašuje pro období leden až červen 2021 fotosoutěž, které se mohou zúčastnit předplatitelé, odběratelé i čtenáři časopisu. Partnerem fotosoutěže je společnost Centrum FotoŠkoda. Pro oceněné účastníky je připraveno 10 cen vč. fotoaparátu OLYMPUS Stylus TG-6. Více na str. 6 a 7.

 

DALŠÍ ZAJÍMAVÁ TÉMATA V ČÍSLE 2/20201

NEHODY PO ZÁSAHU BLESKEM: 2. díl o tom, jak se chovat v horách při ohrožení bouřkou

ŽENY A ALPINISMUS – 1. díl: o historii ženských výstupů na nejvyšší vrcholy světa

VRCHOLY A TÚRY KOLEM CHATY SALMHÜTTE: pozvání pod Großglockner

SENTIERO ROMA A POHOŘÍ BERGELL: vysokohorská značená cesta na jižní straně masivu Bergell

HORY A OSTROVY II: Guadeloupe – Dominica – Martinik:  2. díl seriálu o ostrovních horách

LEZENÍ: Vysoké Tatry, Velický zub, Jubilejní cesta – klasické výstupy 5. díl
HORY A DĚTI: Silvretta a údolí Klostertal – kam vyrazit do hor s dětmi, 8. díl

ALPSKÉ ČTYŘTISÍCOVKY: Aiguille Verte a Grande Rocheuse – 8. díl

NOVINKY V OUTDOOROVÉM VYBAVENÍ: novinky všech předních českých firem

SOUTĚŽE: čtenářská tajenka, Poznej horu / skálu (na základě malby)
 

ZPRAVODAJSTVÍ ZE SVĚTA ALPINISMU:

Nejaktuálnější zpravodajství ze světa alpinismu najdete na webu www.lideahory.cz a na www.alpenverein.cz

PŘEDPLATNÉ:  www.predplatne.lideahory.cz
 

Příjemnou četbu přeje
Ladislav Jirásko