České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

4/2008

lidé&HORY 4/2008

 

Čtvrté číslo dvouměsíčníku lidé&HORY je na světě. Tentokrát v něm najdete mimo jiné i velmi zajímavé články týkající se letošních českých expedic. Konkrétně Martin Minařík zavzpomíná na svůj sólo výstup na Dhaulagiri ve velmi poutavém článku. Radek Jaroš a Zdeněk Hrubý vám popíší své zážitky z úspěšné expedice na Dhaulagiri a Makalu v exkluzivním rozhovoru.
Čtrnáct stran TÉMATU se tentokrát podrobně zabývá s masivem ÉCRINS, atraktivní horskou skupinou v Dauphineských Alpách. Écrins skýtá nepřeberné množství horolezeckých výstupů, vysokohorských a skialpových túr. Na své si přijdou i vyznavači ferrat a extrémních lezeckých terénů. V tématu naleznete tipy na všechny zmíněné disciplíny, navíc obohacené o historické a geografické zajímavosti týkající se NP Écrins. Nechybí samozřejmě ani přehled praktických informací, kontaktů,  ubytování na chatách a popisů túr na osmi vložených kartičkách.

 

ČLÁNKY A SERIÁLY:

  • V rubrice „Osobnost“ se vám tentokrát představí jeden z nejúspěšnějších extrémních horolezců světa – Ueli Steck, jeho exkluzivní show budete moci shlédnout i v Národním domě v rámci Smíchovského festivalu alpinismu (21. - 23. 11. 2008).
  • J. Krejsa a P. Piechowicz pokračují v rubrice „Skalky“ s představováním legendárních moravských skalních oblastí. Tentokrát vás pozvou na Rabštejn
  • Vláďa „Chroust“ Procházka popisuje ve své „Metodice“ problém, kterému se každý snaží vyhnout, ale je nutné ho bravurně zvládat – činnost po pádu.
  • Druhý díl seriálu „Australské treky“ tentokrát zavítal do pohoří Stirling Range, neboli květinových hor.
  • V rubrice „... a tenkrát se to ve mně nadobro zlomilo.“ zavzpomíná na své začátky legenda československého horolezectví Zoltán Demján.
  • V seriálu „Jihoamerické vrcholy“ vás Martina Křenová a Fanda Červinka provedou po tajemných kouřících vulkánech Puyehue a Copahue.
  • Desátý díl „Československých a Českých himalájských expedic“ přináší přehled úspěchů i tragédií slovenských horolezců v období posledních pěti let.
  • Seriál Jiřího Nováka „Vybrané výstupy“ si tentokrát bere pod drobnohled zajímavé a pro Čechy rychle dostupné pohoří Loferer Steinberge.
  • Jaké to je zavítat do vysněného Nepálu, poznat místní kulturu a obrovské hory? S odpovědí přichází Petr Pražák, autor čtenářské rubriky „Túra, na kterou nezapomenu“.
  • Třetí díl seriálu „Praha a alpinismus“ představí několik chat, které v Alpách vyprojektoval a postavil rodák ze Smíchova -  Johann Südl.
  • Závěr časopisu je věnován radám, jak správně vybrat vařič do volné přírody, testu dětského nosítka  a novinkám na trhu s outdoorovým vybavením.
  • Poslední strana informuje o novinkách pro členy OeAV (www.alpenverein.cz) a představuje nově zaváděná pravidla pro pobyt, které budou umístěny na všech OeAV chatách v českém jazyce.

 

SOUTĚŽE:

Kromě oblíbené čtenářské soutěže s tajenkou se můžete zúčastnit i nové soutěže Kdo se vyzná, ten pozná..., ve které se poznávají vrcholy nebo pohoří na fotografii. Správná odpověď se vyplňuje na stejnou kartu jako tajenka.