České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

1/2024

První číslo letošního ročníku časopisu lidé&HORY vychází v týdnu od 19. února 2024. V programově bohatém obsahu najdete několik významných informací a článků. Mezi takové patří první díl seriálu o československých a českých expedicích do Himálaje pojmenovaných „Expedice 1984“, téma „Vysokohorské skialpové túry“ uvádí seriál metodických příspěvků, které budou součástí letošního ročníku lidé&HORY, vyznavači vertikál nepřehlédnou článek o výstupu jižní stěnou Marmolady „S mládežníky na rybách“, „Opálová věž“ je již 21. dílem seriálu, ve kterém vás zveme na výstupy do Vysokých Tater. V Tématu čísla je tentokráte formou rozhovoru představen Radek Jaroš, jedna z nejvýznamnějších současných osobností českého alpinismu, a jeho jiné než pouze horolezecké nebo alpinistické aktivity. Vybrat si rovněž můžete z mnoha tipů zimních túr do několika oblastí Východních Alp.

Jiří Novák: Expedice 1984
Před 40 lety se československé horolezectví významným způsobem zapsalo do historie himálajských výstupů. Formou čtyřdílného seriálu si připomeneme nejen toto jubileum, ale i mnoho podařených prvovýstupů na nejvyšší hory světa. V prvním dílu představuje Jiří Novák období od počátků československého výškového horolezectví (1958) až do fáze příprav na významné himálajské projekty (1982). Vše na str. 11-15.

TÉMA ČÍSLA: Radek Jaroš
Radek Jaroš je v „naší české kotlině“ známá a populární osobnost. Rozhodl se k náročné životní cestě, za své aktivity i počiny nesl a dodnes nese stoprocentní osobní odpovědnost. A to nejen jako sportovec.  Možná méně se ví o Radkových „nesportovních“ projektech zaměřených např. na pomoc pro charitativní společnosti, postižené mladé lidi nebo sportovce. Více se dozvíte na stranách 69 až 80.

Gerhard Mössmer: Vysokohorské skialpové túry
Vysokohorské skialpové túry patří ke královským disciplínám všech druhů aktivit v horách. Know-how, jak zacházet s lanem, cepínem a mačkami – tyto znalosti jsou při skialpinismu stejně nutné jako lyžařské dovednosti, vědomosti o vysokohorských rizicích a schopnost posoudit lavinové nebezpečí.  Více v článku od metodika rakouského Alpenvereinu na str. 34-37.

Markéta Hanáková: Opálová věž
Opálová věž je nenápadná součást Velických granátů. Oč je tento vrchol hůře identifikovatelný, o to delší cesta k němu vede. Člověk si říká, jestli tolik turistiky stojí za ty čtyři a půl délky, které jižní pilíř V. UIAA má. Více o 21. dílu seriálu Klasické výstupy ve Vysokých Tatrách najdete na str. 51-54.

DALŠÍ ZAJÍMAVÁ TÉMATA V ČÍSLE 1/2024
VÍDEŇSKÉ ALPY V ZIMĚ: Tipy na zimní túry v oblasti jižně pod Vídní
MASIV KALKKÖGEL: Celoroční alpinistické aktivity v horské skupině jižně od Innsbrucku
OD NOČKU K NOČKU: Skialpové túry v pohoří Nockberge
PRŮKOPNÍCI SKIALPINISMU Z JIZERSKÝCH HOR: O skialpinistech Liberecka v 70.-80. letech
CHATA YBBSTALERHÜTE: I na této chatě mají členové ALPENVEREIN.CZ jednu noc zdarma
ČTYŘI VRCHOLY HŘEBENE NADELGRAT: 25. díl seriálu Alpské čtyřtisícovky
NOVINKY V OUTDOOROVÉM VYBAVENÍ: Novinky všech předních českých firem.
ALPENVEREIN.CZ: O některých klubových akcích ALPY – ALPENVEREIN.CZ.
SOUTĚŽE: čtenářská tajenka, Poznej horu / skálu (na základě malby).

ZPRAVODAJSTVÍ ZE SVĚTA ALPINISMU:
Nejaktuálnější zpravodajství ze světa alpinismu najdete na webech www.lideahory.cz a www.alpenverein.cz

PŘEDPLATNÉ:  www.predplatne.lideahory.cz

Příjemnou četbu přeje

Ladislav Jirásko