České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

1/2023

V týdnu od 20. února bude distribuováno č.1 časopisu lidé&HORY ročník 2023. První číslo letošního ročníku, které vychází uprostřed aktuální zimní sezóny, přináší několik článků a tipů na skialpovou dovolenou v nepříliš vzdálených oblastech Alp. Hřeben Gosaukamm, který patří do oblasti Dachsteinu, a trojmezí Tyrolska, Bavorska a Salcburska s obrovským množstvím zajímavých skialpových cílů, jsou od nás poměrně dobře dosažitelné. Další díl povídání Radka Jaroše o zajímavých lezeckých oblastech v různých koutech světa nás zavádí do Ton Sai v Thajsku. Opominout nelze rozhovor Petra Šimáčka s Honzou „Trávou“ Trávníčkem o Nepálu, který je nejen o horách. Téma čísla, které nás zve pod pětitisícovky v Gruzínském Kavkazu, je tipem pro milovníky náročných treků v tajuplné horské oblasti.

TÉMA ČÍSLA: Gruzínský Kavkaz
Pozvání na třítýdenní trek do jedinečné, nepřístupné ale atraktivní části gruzínského Vysokého Kavkazu, kde se na mnoha místech jako by zastavil čas a kde žijí lidé v horách tradičním životem a příroda je člověkem ještě málo poznamenaná. Celé oblasti gruzínského Kavkazu vládnou především pětitisícovky a ledovce ve Svanetii. A také desítky horských kostelíků, které byly pokladnicemi středověkého umění s ikonami a bohatou freskovou výzdobou. Dramatické scenérie Kavkazu jsou dechberoucí a jsou velkou výzvou.

Jiné vrcholy světa s Radkem Jarošem – 7. díl Thajsko a oblast Ton Sai
V sedmém dílu příběhů o lezeckých oblastech z celého světa představuje Radek vyhlášenou a mezi lezci vyhledávanou thajskou oblast Ton Sai. Ještě před dvaceti lety zde nabízelo ubytování jen několik dřevěných obydlí, potom přišel lezecký boom a Krabi, Phuket a další místa jižního Thajska začala být velmi navštěvovaná a moderní. Aby taky ne, když se zde dá strávit v podstatě celá naše, někdy ne úplně příjemná, zima.

Honza „Tráva” Trávníček – Něco jako horský vůdce naruby
Přestože neleze ty nejtěžší prásky a dramatické prváče, tak je to jedna z významnějších osobností současné himálajské generace. Zdaleka to není jen obyčejný horolezec. Je to geodet, pedagog, podnikatel, ale i organizátor výletů nejen do vysokých hor s vytříbeným smyslem pro marketing. Možná i díky rakovině si dokázal věci v hlavě srovnat docela jinak. Mnoho námětů na vaše vlastní úvahy.

DALŠÍ ZAJÍMAVÁ TÉMATA V ČÍSLE 1/2023
MAJESTÁTNÍ GROSSGLOCKNER ZŮSTÁVÁ: O tom jak mizí ledovec Pasterze, mnoho fotografií
SKIALPOVÉ ELDORÁDO: Tipy na skialpové túry na pomezí Tyrolska, Bavorska a Salcburska
ZIMA V ÚDOLÍ LAMMERTAL: Gosaukamm a zimní túry
HORSKÉ A VYSOKOHORSKÉ CESTY V ALPÁCH – 1. ČÁST: O značených cestách v Alpách
LEZENÍ VE VYSOKÝCH TATRÁCH – 15. díl: Baranie rohy v zimě
ALPSKÉ ČTYŘTISÍCOVKY – 19. díl: Alphubel a Allalinhorn
NOVINKY V OUTDOOROVÉM VYBAVENÍ: Novinky všech předních českých firem
ALPENVEREIN.CZ: Členství na rok 2023, Alpský klub Praha – sekce Austria
SOUTĚŽE: čtenářská tajenka, Poznej horu / skálu (na základě malby)

ZPRAVODAJSTVÍ ZE SVĚTA ALPINISMU:

Nejaktuálnější zpravodajství ze světa alpinismu najdete na webech www.lideahory.cz a www.alpenverein.cz

PŘEDPLATNÉ:  www.predplatne.lideahory.cz

Příjemnou četbu přeje

Ladislav Jirásko