České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Zimní výstup na Mt. Everest nevyšel, Alex Txikon odjíždí se vztyčenou hlavou a plány do budoucna

Do základního tábora pod Mt Everest (8848 m) dorazila 5. ledna dvojice Španělů - horolezec Alex Txikon a extrémní lyžař Carlos Rubio, který musel záhy kvůli nemoci odjet. Alex motivovaný svým snem - pokusem o historicky první výstup na nejvyšší horu světa bez použití kyslíku v zimním období - vydržel na hoře dva měsíce v často krutém počasí. Společně se čtyřmi Šerpy podnikl dva pokusy o vrchol. Během prvního v únoru se dostal až nad hranici 8000 metrů, ten druhý zahájil 7. 3. 2016, poté, co ho do základního tábora přišel povzbudit jeho vzor - Reinhold Messner. Tentokrát se horolezcům podařilo vystoupit jen do druhého výškového tábora. Důvodem ukončení výstupu byla v obou případech nejsilnější zbraň zimních osmitisícovek - extrémně silný vítr. I když kalendářní zima ještě trvá, dle předpovědi počasí je šance na třetí pokus takřka nulová. Alex Txikon se k ukončení expedice vyjádřil na svém facebooku:

8. 3. 2017: "Tohle není "goodbye", ale je to "see you later". Everest mi nedovolil proniknout do jeho srdce, ale jedno vím jistě - získal si moje srdce. O vrcholu v 8848 metrech tyčícím se nad mraky jsem snil každý den od 25. prosince 2016, kdy jsme odletěli na expedici. Ale vlastní touha je jedna věc a hory druhá. Za ta dlouhá léta, co jezdím na expedice, jsem se naučil pravidlo, že nikdy nemůžete jít proti přírodě. Pokud nechcete, aby vás hora dostala, musíte k ní stále chovat patřičný respekt. Proto i když se cítím fyzicky a psychicky ve skvělé formě, poté, co nás silný vítr sfoukl dvakrát dolů, a předpověď věstí hodně špatné počasí, nezbývá než pokorně odejít. Každopádně to byla pro mě velmi mimořádná a přínosná expedice, během které jsem byl mnohdy překvapen našimi výkony, které jsme byli v těžkých podmínkách schopní předvést. Ta hora si skutečně získala mé srdce a je jisté, že se na ní vrátím v tom nejčistším možném stylu."


Alex Txikon v základním táboře pod Mt. Everestem (8848 m)


Expedice obnovuje cestu - velmi náročným úsekem je ledopád Khumbu

Zatímco povětrnostní podmínky expedici ze začátku přály, musela se vyrovnat se třemi nepříjemnostmi. Nejprve ji poznamenalo úmrtí styčného důstojníka Padam Jung Rai na výškovou nemoc a následně nemoc Carlose Rubia, který musel být transportován do nemocnice se zápalem plic. Expdice pro něj tím skončila. Alex Txikon se s několika Šerpy navzdory této události probojoval skrz Ledopád Khumbu (viz velmi zajímavé video, 2:14), 19. ledna vybudovali C2 (6390 m), o čtyři dny se hlásili z C3 ( 7350 m) a 25. ledna se aklimatizovali přespáním v C4 (7950 m) v Jižním sedle. Další vrcholový útok následoval ve dnech 15. - 17. února, kvůli silnému větru museli ale horolezci z výšky nad 8000 m sestoupit a řešit třetí problém, kterým byl končící permit. Alex se ale vydal do Kathmandu, kde si odpočal a vyřídil prodloužení povolení - 6. 3. 2017 ohlásil poslední vrcholový pokus.

 

Aktuální vývoj expedice (facebook Alexe Txikona):

7. 3. 2017: „Je čas se do toho zase obout! Právě jsme ve druhém výškovém táboře, kde přespíme a za úsvitu budeme pokračovat dále směrem k vrcholu. K němu vzhlížíme posilnění dojmy ze setkání s Reinholdem Messnerem. Počasí posledních týdnů zrovna nehrálo v náš prospěch, ale šanci nám dává do středy 8. 3., kdy by mělo být přijatelné. Na vrchol by se mnou měl vystoupit můj nepálský spolulezec Nuri, čtveřice ve složení German, Temba, Sanu a Pasang bude naším podpůrným týmem. Vítr se zatím neutišuje a pěkně do nás řeže, ale přesto tu je šance, že by se nám to mohlo podařit. Držte nám palce, potřebujeme vaši podporu více než kdy jindy. Jdeme na poslední pokus!“

 

6. 3. 2017: „Život přináší překvapení! Ten pocit štěstí, jaký jsem zažil těžko něco překoná. Reinhold Messner, můj největší idol a inspirátor přišel za mnou do základního tábora, aby mě povzbudil v mém pokusu o zimní výstup na Mt. Everest bez použití umělého kyslíku. Tento „Bůh hor“ se společně s Peterem Habelerem stal prvním člověkem, který vystoupil na Mt. Everestu bez použití umělého kyslíku a poté tento výkon korunoval sólo výstupem. Messner nám dal neuvěřitelně moc energie. Díky, Messnere, tvé kroky jsou naší cestou!“

 


Návštěva Reinholda Messnera v BC - vlevo Nuri Sherpa, vpravo Ale Txikon

 

-----------------------------------starší aktuality ----------------------------------

 

28. 2. 2017: "Třetí den makáme! Dnes jsme dorazili do C1. Čekalo nás hodně práce s obnovou naší cesty. Více vám už ale poví video z předešlých dnů (1:49)."

27. 2. 2017: "Druhý den prací v ledopádu a je hotovo! Všichni jsme tam dnes řádně zamakali. Parťáci skvěle spolupracují, jsme velmi dobrý tým.!"

25. 2. 2017: "Dobré zprávy! Jsme v základním táboře (5250 m). Jsem hodně namotivovaný, zdá se, že počasí je zatím na naší straně (kromě větru ve vrcholové části). Zítra se podíváme do ledopádu Khumbu, abychom zjistili, jestli je potřeba nějaké nové vybavení."


Po návratu z Kathmandu přišel na řadu průzkum ledopádu Khumbu z vrtulníku, aby se zjistilo, co je třeba opravit


Kompletní tým nově motivovaný (po týdnu odpočinku a prodloužení permitu) k dalšímu pokusu o zimní výstup na Mt. Everest (Alex navíc bez použití umělého kyslíku)

 

-----------------------------------starší aktuality ----------------------------------

Na základě předpovědi slibující periodu dobrého počasí se tým rozhodl zahájit v pátek 9. února vrcholový útok - více Alex: "V rozmezí 14.-18. února přijde dost možná perioda dobrého počasí. Přišel den, kdy mi příroda dala sílu, abych se pokusil o svůj sen na nejvyšším místě planety. Více než kdykoliv před tím budu potřebovat vaši podporu."

Výstup zatím jde velmi dobře - Alex se 10. února přihlásil z C2: "Nohama jsem v druhém výškovém táboře (6400 m) a srdcem na vrcholu světa. Nyní je čas si trochu odpočinout a úžít si každý krok tohoto krásného dobrodružství. Pěkný víkend, přátelé!"  V neděli 12. února dosáhla trojice Alex Txikon, Nurbu Sherpa a Chhepal Sherpa C3 (7350 m), ostatní členové týmu by je měli následovat zítra (v pondělí). Na další zprávy čekáme - budeme je průběžně přinášet.

 

Více o zimní expedici na Mt. Everest (8848 m):

Do dnešní doby vystoupilo na Mt. Everest v zimním období 15 lidí, z toho pouze jediný bez použití umělého kyslíku – legendární Ang Rita Sherpa 22. prosince 1987, který měl velké štěstí na mimořádně dobré počasí. Nicméně jeho výstup neproběhl ve skutečném zimním období, protože startoval již v říjnu. Jako prvním se to povedlo Polákům Krzysztofu Wielickému a Leszkovi Cichému 17. února 1980 (s použitím kyslíku). Od roku 1993 v zimě na vrcholu Mt. Everestu nikdo nestál.

Alex Txikon je velmi zkušeným himálajistou, který se v poslední době specializuje na zimní výstupy. Stál na 11 osmitisícovkách, jako první v zimním období stanul na vrcholu Laila Peak (6096 m) a loni se společně se Simonem Morem a Muhammadem Ali Sadparou postarali o senzační zimní prvovýstup na Nanga Parbat (8126 m). K dosažení všech 14 osmitisícovek mu chybí tři nejvyšší: Kangchenjunga, K2 a aktuální cíl zimní expedice – Mount Everest.

Na cestě za jeho snem ho doprovází dvojice španělských filmařů Aitor Barez a Pablo Magister a šestice Šerpů: Norbu, Nuri, Chhepal, Furba, Lakpa a Pemba. Jedná se o zkušené borce - např. Norbu Sherpa stál na vrcholu Everestu šestkrát, Nuri třikrát. 

 


Alex Txikon se Šerpy po výstupu do výšky 7800 m

 

Fotografie z průstupu Ledopádem Khumbu:


Zleva: Alex Txikon (35) a extrémní lyžař Carlos Rubio (28)


...zimní počasí na Mt. Everestu

 

 

Zdroje: Altitudepakistan.blogspot.comfacebook Alexe Txikona, lidé&HORY