České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Zimní sezóna slibuje zajímavé projekty v Karakoramu

Do zimních podmínek na nejvyšších horách země se chystají čtyři odvážné a „mrazuvzdrné“ expedice:

 

Jeden z posledních velkých milníků lezení na osmitisícovkách, kterým je první zimní výstup na druhou nejvyšší horu světa K2 (8611 m), zůstane po letošní sezóně patrně ještě otevřen. Své plány totiž pozměnila „kazašská mašina“ Denis Urubko, jeden z nejvýznamnějších výškových horolezců posledních desetiletí, který letos potvrdil svou formu a extratřídu sólo prvovýstupem na Gasherbrum II. Jeho cílem pro zimu 2019/2020 bude místo K2 výstup na Broad Peak. Urubko totiž tvrdí, že zimní sezóna by se měla posuzovat z pohledu meteorologického kalendáře, podle kterého zima končí posledním únorovým dnem. Zimní prvovýstup Poláků na Broad Peak v roce 2013 tak nepovažuje za „opravdový zimní“. Síly spojil s Kanaďanem Donem Bowiem. Permit oba mají i na K2 a využijí ho prý jen v případě, že by na Broad Peaku dopadlo vše dle představ a vrchol zlezli rychle.

 

Se svým týmem Šerpů by chtěl pod K2 dorazit i Nepálec Nirmal Purja, který letos zvládl výstup na všech čtrnáct osmitisícovek za pouhých sedm měsíců. Nirmal Purja používá při výstupech umělý kyslík, o K2 by se ale rád pokusil bez něj! Zatím je ale expedice ve fázi získávání prostředků a není vůbec jisté, zda se Nepálci do Pákistánu vypraví.

 


Zimní K2 (8611 m), foto: Alex Txikon

 

Sledovaný bude zcela jistě projekt dvojice špičkových italských alpinistů Simone Moro a Tamara Lunger. Rádi by zopakovali doposud jediný traverz mezi osmitisícovými vrcholy (bez návratu do BC) v historii, který mezi Gasherbrumem I (8080 m) a Gasherbrumem II (8035 m) v roce 1984 uskutečnili Reinhold Messner a Hans Kammerlander. „Po pětatřiceti letech bychom tuto výzvu rádi zopakovali, ale v zimním období,“ říká Simone Moro. Více o expedici jsme již psali ZDE.

 

Čtvrtou významnou expedicí bude ta polská pod vedením Adama Bieleckiho, která se pokusí o první zimní výstup na karakoramskou sedmitisícovku Batura Sar (7794 m), poprvé zlezenou Němci v roce 1976. Výprava je již součástí příprav na příští rok, kdy bude jejím cílem zimní K2.

 

zdroj: Explorersweb.com