České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Zimní sezóna na osmitisícovkách je u konce - přehled expedic

Letos neuspěl na zimních svazích nejvyšších hor světa ani jeden z odvážných alpinistů. Sezóna se naštěstí obešla i bez tragédií, i když k nim bylo často velmi blízko...

 

Mt. Everest

Během posledního únorového týdne vyrazilo k vrcholu Mt. Everestu (8848 m) celkem deset horolezců, nikdo z nich se však ani nepřiblížil hranici 8000 m. Nejodvážnějším na nejvyšší hoře světa byl německý alpinista Jost Kobusch, který se pokoušel o sólo výstup obtížnou cestou vedoucí přes západní hřeben. Podařilo se mu postavit a zásobit dva výšové tábory, k nimž udělal několik opětovných vynášek. Nejvýše se nakonec probojoval do 7366 metrů. V postupu ho brzdily i zažívací problémy a zraněná noha. Při sestupování dvakrát zabloudil a dokonce ho i dvakrát strhla lavina. Po letošní zkušenosti nehází flintu do žita a z Nepálu odjíždí s chutí pokusit se o extrémní projekt znovu. „Věděl jsem, že mé šance jsou hodně malé. Ale i malá šance je šance,“ napsal na své sociální sítě.
 


Jost Kobusch na nejvyšším bodě, kterého v rámci expedice dosáhl

 

Španěl Alex Txikon se společně se zkušenými Šerpy pohyboval po normální výstupové trase. Jeho cílem byl výstup bez použití umělého kyslíku. V první polovině expedice museli domů odjet hned dva Txikonovi krajané Jonatan Garcia kvůli zranění po pádu do trhliny a Oscar Cardo, jehož postihla akutní horská nemoc. K týmu se ale v polovině února připojil velmi silné družstvo agentury Seven Summit Treks’ vedené jejím jednatelem a také špičkovým alpinistou Tashi Lakpou (držitel rekordu v podobě nejmladšího člověka na Mt. Everestu bez použití umělého kyslíku – 19 let). Ani tak se velké expedici nepodařilo prorazit novými masami sněhu do Jižního sedla v cca 8000 metrů natož na vrchol.
 


Alex Txikon a Šerpové pracující na průstupu Ledopádu Khumbu

 

Broad Peak

Na Broad Peaku (8047 m) se letos v zimě objevil legendární Denis Urubko, který tvrdí, že zimní sezóna by se měla posuzovat z pohledu meteorologického kalendáře, podle něhož zima končí posledním únorovým dnem. Zimní prvovýstup Poláků na Broad Peak v roce 2013 tak nepovažuje za „opravdový zimní“. Síly s Urubkem spojil další zkušený horolezec a účastník několika zimních expedic – Kanaďan Don Bowie. Ten posléze vyhodnotil podmínky jako příliš nebezpečné, zejména kvůli novému sněhu a vysokému lavinovému nebezpečí. Kazach Denis Urubko, který se stal občanem Polska, se rozhodl k riskantnímu sólovému pokusu o vrchol v době, kdy oblast ledovce Baltora prakticky úplně všichni opustili. Sám musel překonat i systém velmi nebezpečných trhlin, nakonec se mu málem osudnou stala lavina těsně pod hranicí 7000 metrů. Prý ho vlekla asi sto metrů a zastavila se pouhých padesát metrů před obrovskou trhlinou. Urubkovi se poté podařilo v pořádku sestoupit do základního tábora, kde své snahy ukončil s prohlášením: „Bojoval jsem, co jsem mohl.“
 


Denis Urubko během náročného sestupu z Broad Peaku

 

Gasherbrumy

Cílem italské dvojice Simone Moro a Tamara Lunger bylo zopakování (poprvé v zimních podmínkách) doposud jediného traverzu mezi osmitisícovými vrcholy (bez návratu do BC), který mezi Gasherbrumem I (8080 m) a Gasherbrumem II (8035 m) v roce 1984 uskutečnili Reinhold Messner a Hans Kammerlander. Už tak velkou výzvu umocnil fakt, že Moro a Lunger se do traverzu chtějí pustit v zimních podmínkách. Nakonec byl nad jejich síly už ledovec na úpatí Gasherbrumu II, který je zaskočil svým divokým a nebezpečným labyrintem trhlin a seraků. Vše komplikovaly mrazy až -30 °C a přívaly nového sněhu, který je donutil používat i sněžnice. Když se jim podařilo ledopádem prostoupit, došlo na cestě do C1 k pádu Simona do trhliny. Spadl asi dvacet metrů do absolutní tmy v ledovci, zatímco Tamara zachytila rukou lano a bojovala o to, aby se její spolulezec nepropadal ještě níž. Simone dokázal do stěny trhliny založit ledovcový šroub, na který se mohl pověsit. Nakonec se mu po dvou hodinách povedlo vystoupit na povrch ledovce. Za velkých bolestí sestoupili do základního tábora. Simone při pádu utrpěl několik pohmožděnin a Tamara si záchranou zranila ruku, která zůstala necitlivá. Následně byli do bezpečí přepraveni vrtulníkem.
 


Simone Moro a Tamara Lunger v labyrintu ledovce na úpatí Gasherbrumu II

 

K2 – máme se na co těšit

Zatímco letos zela druhá nejvyšší hora světa a jediná osmitisícovka bez zimního výstupu prázdnotou, příští zimní sezónu se o významný milník historie alpinismu pokusí hned několik expedic. Na K2 (8611 m) se se svým týmem chystá Nirmal Purja (proslavený svým projektem 14 osmitisícovek za 7 měsíců), expedici organizují Rusové a do třetice také přijedou Poláci.

 

Zdroj:  Explorersweb.com a Planetmountain.com