České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Začínající himálajská sezóna je předčasně ukončena

Koronavir promluvil i do začínající hlavní sezóny na osmitisícovkách a dalších vysokých horách na území Nepálu, Tibetu a Číny. Tyto státy zavřely hranice cizincům, čímž se ruší skoro celá expediční činnost na Mt. Everestu, všech dalších osmitisícovkách a ostatních velehorách. V Nepálu totiž nebyla domácím horolezcům expediční činnost zakázána. Nicméně velké agentury pořádající komerční výpravy, a především pak treky, jsou vlastněné zejména západními majiteli a jejich klientela je složená skoro výhradně z cizinců. Regiony závislé na výdělku z těchto expedic a treků pocítí výrazné finanční ztráty. To je však velmi přiměřená daň v porovnání s tím, co by při úrovni tamního zdravotnictví napáchal někým zavlečený koronavir.


Peter Hámor odlétá do Nepálu, aby se následně velmi složitě vracel...

Za své vzaly i projekty známých alpinistů. Španělská mašina Sergi Mingote měl v plánu odlet 28. března na „double expedici“ Annapurna a Makalu. Jeho zatím úspěšně probíhající pouť po nejvyšších vrcholech světa s cílem vystoupit na všech 14 osmitisícovek za pouhých 1000 dní tak nabere zpoždění.
Svého snu se musí vzdát i slovenský horolezec Peter Hámor, který do Nepálu již odletěl. Se svým krajanem Michalem Sabovčíkem a rumunskou dvojicí Horia ColibasanuMario Gant měl v plánu prvovýstup v severozápadní stěně Dhaulagiri, o který se již pokoušeli i v loňské sezóně.
Doma zůstane také polský hrdina Andrej Bargiel, mimo jiné autor prvosjezdu na lyžích z K2, který letos zatoužil sjet z Mt. Everestu.


Miri a Tráva jsou v Nepálu jako doma - v Kathmandu rozjíždějí i českou hospodu - CZECH PUB!


Bohužel zrušena byla i expedice pod českou vlajkou, kterou organizoval Honza „Tráva“ Trávníček. Cílem skupiny českých horolezců byla 8485 metrů vysoká Makalu, která je díky své náročnosti méně frekventovanou osmitisícovkou. Dodnes je zaznamenáno pouze pět úspěšných českých výstupů a ten poslední již před jedenácti lety: 1976 - Karel Schubert, jižní pilíř (zahynul při sestupu, první Čech na vrcholu osmitisícovky), další výstupy byly vedeny po normální výstupové cestě: 1993 - Leopold Sulovský, 1998 - Josef Šimůnek a Soňa Boštíková, 2008 - Radek Jaroš. Další úspěšný zápis by potěšil. A věřme, že potěší v roce 2021, protože Trávovi již všichni členové expedice (samozřejmě i včetně jeho Miri), potvrdili účast.

 

zdroj: Explorersweb.comHonzatravnicek.cz a lidé&HORY