České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Začíná sezóna v Karakoramu – máme se na co těšit!

Do Karakoramu se chystá celá řada nadupaných alpinistů, mezi nimi i celá řada Čechů! Největší pozornost je samozřejmě upřená na druhý nejvyšší vrchol světa K2 (8611 m), které se oprávněně říká „hora hor“. Ostatně o její obtížnosti a objektivní nebezpečnosti hovoří 20% úmrtnost. Například statistiky Mt. Everestu vykazují pouhá 3%. Také přístup k hoře představující 130 km dlouhý trek je dvakrát tak delší než pod nejvyšší vrchol světa. Šance na úspěšný výstup jsou kvůli silným větrům a lavinovému nebezpečí velmi malé – vždyť mezi lety 2009 a 2017 bylo pět sezón bez jakéhokoliv výstupu.


Majestátná K2 (8611 m), foto: KhRizwani

Na K2 již nyní pracují v zajišťování cesty Japonci pod vedením Akira Oyabe. Do BC by letos mělo postupně dorazit 44 horolezců, vedoucími expedic jsou vedle zmíněného Oyabeho např. Dan Mazur (USA), Sergio Mingote (ESP), Serge Dessureault (CAN), Rodrigo Vial (Chile), Roland Striemitzer (AT), Garrett Madison (USA) a Hiroshi Kawasaki (JAP). Velkou pozornost bude mít jistě Polák Andzej Bargiel, který se chce pokusit o první kompletní sjezd na lyžích. Na K2 se chystá i přední maďarský horolezec David Klein. Ve hře budou i české barvy – sám se na K2 vydal Marek Novotný a o výstup se pokusí i Klára Kolouchová.

Světová alpinistická špička cílí na K7 (6934 m). S plánem na prvovýstup sem přijedou Němci Alex Huber a Fabian Buhl. Také nadupaní Kanaďané Raphael Slawinski a Alik Berg mají v merku K7 a k tomu i Dansam (6666 m).


Výstup na K2, foto: M. Chmielarski

Za zmínku rozhodně stojí Nanga Parbat (8126 m). Pod devátou nejvyšší horu světa a po K2 druhou nejvyšší horu Pákistánu se chystá mezinárodní šestičlenný tým velmi zdatných alpinistů včetně Peruánce Richarda Leopolda Hidalga Jara a rumunské dvojice Tunc Findik a Alex Gavan.

Nás však bude zajímat především česká, také šestičlenná, expedice s ambicí na výstupy dvěma různými cestami.

Extralihu si na Nanga Parbat přijedou zahrát i Marek Holeček s Tomášem Petrečkem, jejichž ambicí bude prvovýstup alpským stylem v Rupálské stěně, největší horské stěně světa. Odlet do Pákistánu mají naplánovaný na 24. 7. 2018. Všem horolezcům držíme palce! Zprávy z pákistánských velehor budeme pochopitelně postupně přinášet. „Stay tuned.“

 

Zdroj: https://explorersweb.com, lidé&HORY