České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Urubko a spol. opět zachraňují – tentokrát Italy na Gasherbrumu VII

Vypadalo to na senzační expedici. Nejprve italští alpinisté Cala Cimenti a Francesco Cassardo částečně sjeli z osmitisícového Nanga Parbatu na lyžích a následně se pustili do prvovýstupu na Gasherbrum VII (6955 m).
 


Zleva: Cala Cimenti a Francesco Cassardo

 

Potom ale přišel 500 metrů dlouhý pád Cassarda, který se naštěstí zastavil, ale utrpěl vážná zranění. Cimenti okamžitě spustil SOS volání, které vyslyšela !opět ruská legenda Denis Urubko a Kanaďan Don Bowie, jež má se záchrankami také bohaté zkušenosti. Oba okamžitě vyrazili na pomoc ze sousedního Gasherbrumu II, kde má Urubko v plánu uskutečnit prvovýstup a akorát se vrátil z aklimatizačního výstupu až na vrchol. Dalšími, kdo vyslyšel volání o pomoc, a vydal se Italům vstříc, byli Poláci Jarek Zdanowicz a Janusz Adamski a také italský alpinista a profesionální záchranář Marco Confortola. Urubko a Bowie bleskově vystoupili podle stop na GVII až do výšky 6400 m, kde bylo místo pádu. Po chvilce našli Cimentiho snažícího se pomoci svému spolulezci. Podařilo se jim dostat zraněného do prvního výškového tábora. Mezitím Confortola zorganizoval helikoptéru, která Cassarda transportovala ze základního tábora do nemocnice ve Skardu.
 


Gasherbrum VII (6955 m)

 

Cimenti dodává: „Denis Urubko, Don Bowie a oba polští záchranáři byli naši andělé. Bez nich by to mělo tragický konec. Francesco by nepřežil další noc ve výšce 6300 metrů a helikoptéra by asi také nebyla schopná záchrany kvůli velkým sérakům.“ Zda zbude všem hrdinným záchranářům část na dokončení jejich projektů (Don Bowie zrušil po zaslechnutí SOS zprávy vrcholový útok), je ještě otázka. Nicméně už teď odvedli na Gasherbrumu obrovský kus práce, za kterou si zaslouží velké uznání.
 


Zleva: Don Bowie, Marco Confortola, Cala Cimenti a Denis Urubko

 

Zdroj: Explorersweb.com