České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Trojice českých horolezců je kousek od základního tábora pod K2

Společně už se podívali na vrchol „osmitisícovek“ Gasherbrum I a Gasherbrum II. V těchto dnech odletěli horolezci Tomáš Petreček a Marek Novotný do Pákistánu a v následujících týdnech je čeká příprava a pak pokus o výstup na druhou nejvyšší horu světa – K2 (8611 m). Tým doplní Pavol Lupták, který se výškového horolezectví věnuje dlouhodobě.

 

Plán má trojice z Moravskoslezského kraje jasný – vylézt na Česenovým pilířem na rameno K2 a a dále přes Bottleneck na vrchol. To vše bez kyslíku a výškových nosičů – tedy jen s vlastními silami a vůlí.

 

Tomáš Petreček na svém Facebooku píše (25. 6. 2019): "Šestý den na cestě po Baltoro Glacier. Dnes to byl dlouhý den, devět hodin chůze ze zastávky Gore 2 až do Broad peak BC. Letos je tu všude hrozně moc sněhu a další každou chvíli padá... Koně měli často velké problémy v hlubokém sněhu s nákladem pokračovat dál. Zítra odpočíváme a pak už jen den do našeho BC."

 

 

Fakta o K2

K2 (Čhogori) drží jeden statistický primát mezi všemi 14 osmitisícovkami – je zde nejvíce nezdařených pokusů o výstup na vrchol. Přesto, že je K2 o 237 metrů nižší než Mount Everest, její relativní převýšení od úpatí na vrchol je větší. Navíc jsou její svahy mnohem strmější a obtížnější. První úspěšný výstup na K2 se odehrál 31. července 1954.

 

Česenův pilíř – jedná se o pilíř protínající jižní stěnu. Pokoušel se o něj Angličan Doug Scott roku 1983 a Slovinec Tomo Česen v roce 1986. Česen prostoupil celý pilíř do 8100 metrů, kde se napojuje na klasickou cestu. Odtud sestoupil. Jeho výstup dokončili až k vrcholu hory Španělé v roce 1994. Později tuto trasu zopakovalo několik dalších výprav. Jedná se o nejbezpečnější trasu na K2.

 

Informace o probíhající expedici můžete sledovat na stránkách: www.tomaspetrecek.cz