České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Tamara Lunger a Simone Moro unikli ze spárů sněhu vrtulníkem, expedici ale nevzdávají!

Velmi ambiciózní projekt na zimním Manaslu musí Simone Moro a Tamara Lunger na delší dobu odložit. V základním táboře pod osmou nejvyšší horou světa je již od 26. února drželo velmi špatné počasí – silně sněžilo a celá oblast se zahalila do husté mlhy. Simone Moro k tomu dodává: „Mám za sebou už třináct zimních expedic a pokud se za nimi ohlédnu, nevzpomenu si na něco podobného.“ Tamra 3. 3. 2015 se na svém blogu napsala: „Už to není sranda.“ Kromě ukrutné nudy tím myslela především otázku bezpečnosti. Nedaleko jejich stanu se prohnala obrovská lavina a dvojice odvážných alpinistů si uvědomila, že bude muset v tomto boji vyklidit pokud možno co nejdříve pozice. „Průšvih je, že dolů se dostaneme pouze helikoptérou, protože cesta dolů do Samy je velmi prudká. To by byla sebevražda,“ pokračovala jihotyrolská horolezkyně. Ve středu 4. března se nakonec počasí na chviličku umoudřilo a pilot Steven Bruce Bokan dokázal přistát v BC pod Manaslu vrtulníkem a oba „zajatce“ vysvobodit. Jeden by řekl, že to je jasný konec expedice, ale Simone Moro rozhodně nehází flintu do žita: „Náš permit na Manaslu je na 75 dní a i když ztratíme šanci na zimní výstup, pokusíme se o ten jarní.“

 

 

VÍCE O EXPEDICI:

 

Italský extrémní horolezec Simone Moro letos nechal svůj zimní cíl velmi dlouho v tajnosti. Do Nepálu odletěl na zimní expedici netradičně až v polovině února. Překvapením je také změna na postu spolulezce. Tradičního parťáka Denise Urubka (KAZ), který se letos chtěl pokusit o K2, nahradila rodačka z jihotyrolského Bolzana Tamara Lunger.

 

Cílem expedice je zimní prvovýstup na nejvyšší sedmitisícovku světa – východní vrchol „East Pinnacle“ (7992 m) a následný traverz na hlavní vrchol Manaslu (s 8163 m osmý nejvyšší hora na světě). Jedná se tak o spojení dvou horolezeckých milníků v jednom projektu: V roce 1984 se Polákům Berbekovi a Gajewskimu podařil první zimní výstup na tuto osmitisícovku a o dva roky později uskutečnili v podzimní sezóně jejich krajané Jerzy Kukuczka a Artur Hajzer traverz mezi East Pinnacle a hlavním vrcholem. Tento traverz nebyl dosud opakován.

Tamara Lunger by se tak mohla stát teprve druhou ženou, která zdolala osmitisícovku v zimním období. Zatím jedinou ženou, které se to povedlo, je Marianne Chapuisat. Tato Švýcarka vystoupila v zimě 1993 na Cho Oyu.

 

Zdroj: www.simonemoro.com, www.tamaralunger.com