České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Španělský učitel pokračuje v projektu „6 osmitisícovek za jeden rok“

Španělský alpinista a povoláním učitel tělocviku v Barceloně Sergi Mingote letos vyhlásil ambiciózní projekt „6 osmitisícovek za jeden rok“ (!včetně dvou nejvyšších). Výstupy bude vést po normálních výstupových cestách, ale vždy zásadně sám nebo v malém týmu a bez použití umělého kyslíku. Start projektu "3x2x8000" mu vyšel na jedničku, když v červenci 2018 vystoupil na Broad Peak (8125 m) a na K2 (8611 m) během jednoho týdne. Takový double v rámci jednoho týdne a bez použití umělého kyslíku se v historii alpinismu povedl pouze sedmi dalším borcům.


Na vrcholu K2 (8611 m)

Sergi Mingote k výstupu na druhou nejvyšší horu světa dodal: „Třiadvacátého byla poslední šance dostat se na vrchol, potom počasí rapidně horšilo. Sněžit začalo už při výstupu na vrchol, šel jsem dost pomalu, přeci jen bez kyslíku znamená, že se prodýcháváte po třech krocích. Sněhu přibývalo, bořil jsem se. Potkával jsem lidi, co sestupovali a na vrcholu jsem proto byl úplně sám. Strávil jsem tam ale kvůli pozdnímu času a silnému větru jen deset minut. I tak to bylo skvělé, protože jsem měl vrchol jen sám pro sebe, což se vám např. na Mt. Everestu už snad ani nemůže stát.“

Právě na Mt. Everestu stál Mingote již dvakrát, ale v rámci svého projektu bude muset na nejvyšší horu světa vyrazit ještě potřetí. Rád by na něj vystoupil společně se Lhotse (4. nejvyšší) v létě 2019. Ještě před tím se během podzimu pokusí o Makalu (5. nejvyšší) a Dhaulagiri (7. nejvyšší). Sergi Mingote je nyní již v Nepálu. Držíme palce!

 

Zdroj: Explorersweb.com