České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Royal Robbins – přední osobnost lezení v Yosemitech

Ve věku 82 let zemřela 4. března 2017 legenda amerického bigwallového lezení, která určovala jeho vývoj v éře 60. a 70. let označované také za „Golden Age“. Royal Robbins se narodil 3. února 1935 v západní Virginii, vyrůstal v Los Angeles, kde vstoupil do skauta. Právě díky výletu se skautským oddílem do Sierry Nevady propadl kouzlu skalních vertikál. Následně se stal členem slavného losangeleského horolezeckého oddílu Sierra Club, kde nasbíral cenné zkušenosti a dostal se do skvělé formy. Poprvé na sebe výrazně upozornil v roce 1952, kdy teprve jako druhý v historii prostoupil severní stěnu Sentinel Rock v Yosemitech. O pět let později zazářil prvním zásadním prvovýstupem, když prostoupil během pěti dnů (společně s dvojicí J. Gallwas a M. Sherrick) severozápadní stěnu Half Dome. Jednalo se o milník lezení v USA, jelikož to byl první big wall s obtížností VI. V roce 1960 uskutečnil s trojicí J. Fitschen, Ch. Pratt a T Frost druhé opakování výstupu po The Nose na El Capitan. Podařilo se jim to za pouhých devět dní (prvovýstupce Harding jich potřeboval 48). Rok na to přišel Robbinsův zásadní úspěch v podobě prvního výstupu legendární Salathé Wall na El Capitanu (společně s Ch. Prattem a T. Frostem). Výstup 1000 metrů vysoké stěny zvládli za devět a půl dne s použitím pouze 13 vrtaných skob (opět porovnání s Hardingem a jeho The Nose – ten jich potřeboval 125).


Při prvovýstupu Salathé Wall na El Capitanu v roce 1961

 

V letech 1962-1963 přidal další klenoty v podobě prvovýstupů severní stěny Sentinel Rock, „Direct Northwest Face“ na Half Dome a „American Direct“ v západní stěně Aiguille du Dru v masivu Mont Blancu. V roce 1967 přelezl společně se svou manželkou Liz Robbins novou cestu a dnes klasiku „Nutcracker Suite“ na Ranger Rock. Rok na to uzavřel fenomenální dvanáctiletku v Yosemitech extrémním výkonem v podobě desetidenního sólo (s použitím lana) výstupu na El Capitan po cestě „Muir Wall Route“. Jednalo se o první sólo výstup na El Capitana a také takto přelezený VI. stupeň obtížnosti.


Prvovýstup „Nutcracker Suite“ na Ranger Rock

 

Liz se ještě ten samý rok zapsala do dějin yosemitského lezení jako první žena, která vystoupila na Half Dome. Společně potom založili firmu na výrobu oblečení pro lezce „Royal Robbins“. Jméno tohoto amerického lezce je spojeno s touto značkou, ale především pak s lezením v Yosemitech a filosofií čistého lezeckého stylu s použitím minimálního zásahu do skály a maximálního využití mobilního jištění. Odešla skutečná legenda, která dala lezení jasný směr hodný následování i v dnešní době.


S manželkou Liz Robbins na vrcholu Half Dome

 


Royal Robbins se celý život věnoval na skvělé úrovni i jízdě na kajaku

 

zdroj: Plnetmountain.com