České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Report z MFA Praha 2017 - nejvíce zaujal P. Habeler, dvojice A. Ondra & H. Zak a M.Holeček

Páteční rozjezd ve velkém

 

Festival se rozjel v pátek odpoledne po trase Glocknerman (MS v utracyklistice) dlouhé 1000 km s převýšením 17 000 m. Po přednášce a premiéře filmu „Hustej litr“ pojednávajícím o absolvování této štreky bez spánku za 45 hodin přišel na scénu současný nejlepší český paraglidista Stanislav Mayer. Divákům představil krásu světa hor z výšky, hlavní roli v jeho přednášce hrály fotografie a videa z jeho letošní účasti na nejtěžším paraglidovém závodě Red Bull X-Alps, kde skončil na skvělém 10. místě.

 

IMG_0737.jpg
Standa Mayer

 

Diváci se následně přesunuli do sálu číslo 6, kde byla za účasti autora Radima Karla slavnostně představena unikátní výstava karikatur 39 známých tváří alpinismu a lezení. K potěšení autora i přítomných diváků promluvila i jedna z těchto tváří – Peter Habeler.

 

IMG_0766.jpg
Vernisáž výstavy karikatur 39 osobností - autor Radim Karel druhý zleva

 

 

Program pokračoval v přízemí na tzv. Outdoorstage, kde proběhla autogramiáda a křty knižních novinek z Vydavatelství horské literatury ALPY. Knihy čtenářům podepisovali Peter Habeler, Karl Gabl, Wolfgang Nairz, Daniel Polman a Jozef Vričan.

 

IMG_0798.jpg
Křest nových titulů Vydavatelství horské literatury ALPY

 

 

Po slavnostním zahájení MFA Praha 2017 přišla na pódium první stálice festivalu, Radek Jaroš. Že Koruna světa nemusí být pouze „sbíráním“ vrcholů, potvrdil už loni svou cestou pod Elbrus na kole. Také letošní výstup na nejvyšší vrchol Austrálie Monte Kosciuszko (2228 m) spojil s cyklistikou, když se zúčastnil etapového MTB závodu Crcodile Trophy. V Národním domě potvrdil, že jeho přednášky mají šťávu, a tak své zážitky mohl sdělit velmi početnému publiku.

 

IMG_0888.jpg
Radek Jaroš

 

 

Na pořadu dne pak byla druhá vernisáž – tentokrát velkoformátových fotografií. Zúčastnil se jí i hlavní protagonista Adam Ondra, jehohž dechberoucí výkony ve skalních vertikálách byly zaznamenány objektivy šikovných fotografů. Další velkoformátové snímky zachycovaly lezecké umění Davda Lamy.

 

IMG_0800.jpg
Slavnostní otevření výstavy velkoformátových fotografií

 

 

Po zajímavém povídání Ueli Hubera o údržbě lezeckých cest v Tyrolsku se zaplnil hlavní sál. Aby také ne, když k řečnickému pultu přistoupil tradiční host MFA, legenda alpinismu a charismatický řečník Peter Habeler. V Praze tentokrát představil úžasně zpracovaný film „Peter Habeler ...chhci vidět svět shora“ pojednávající o zimním výstupu Petera Habelera a Davida Lamy severní stěnou Eigeru. Tu dokázal rodák z Zillertalu prostoupit v 74 letech za pouhé dva dny! Přednáška i film plný emocí, vzpomínek a radosti z přítomnosti si opět podmanil publikum, které Petera odměnilo patrně nejdelším standing ovation v historii festivalu a zároveň vysokým počtem hlasů na anketních lístcích, aby si mohl na konci programu převzít Cenu Johanna Stüdla za nejlepší přednášku dne. Tak nějak patrně vypadá vrchol festivalu, ale uvidíme, kam tu cestu festivalem posunou další jména zítřejšího programu – např. David Lama, Adam Ondra či Heinz Zak.

 

IMG_1034.jpg
David Lama a Peter Habeler

 

 

IMG_1150.jpg
Peter Habeler s Cenou Johanna Stüdla za nejlepší přednášku dne

 

Foto: Jakub Müller

 

 

Hvězdná sobota

 

Sobotní program odstartovala parádní 3D fotoshow Honzy „Trávy“ Trávníčka a Marka Audyho. Zatímco Tráva pozval diváky do horních pater naší Země – nad hranici 8000 metrů, Marek je provedl bizarním světem jeskyní. Ledová královna Lucka Hrozová přestavila nová území, která si podmanila ostrými hroty svých zbraní – na Islandu a v Coloradu přelezla nejtěžší ledové cesty na světě. Ve skvěle natočené filmové prezentaci včetně záběrů z dronů předvedl svůj výstup na velmi obávanou sedmitisícovku Minya Konka český horolezec Pavel Kořínek. Stal se vůbec prvním Čechem, který na vrcholu stanul.
 

IMG_1193.jpg
Honza "Tráva" Trávníček

 

 

IMG_1215.jpg
Lucka Hrozová

 

Jak pečovat o svou outdoorovou obuv a jak ji spravovat, byla otázka, která přilákala početné publikum do Outdoorstage na přednášku Jana Čermáka, mimo jiné zástupce značky Lowa.

Poté již byla v hlavním sále hlava na hlavě. Na řadu přišel jeden ze zlatých hřebů festivalu – přednáška Adama Ondry a Heinze Zaka, během které oba lezci publikum dostali nejprve přehlídkou nejzásadnějších lezeckých výstupů od sedmdesátých let až do současnosti a Adam následně všechny „dodělal“ přednáškou a filmem o přelezu nejtěžší cesty na světě Silence (9c). Blok s přehlídkou toho nejlepšího z lezecké scény vyvrcholil premiérou filmu o famózním výstupu Adama Ondry stěnou Dawn Wall „Lezení je umění“, který natočil Heinz Zak.

 

IMG_1410.jpg
Heinz Zak & Adam Ondra

 

Poté se pódium zaplnilo krásnými trofejemi z kamenictví Vorel, aby byly předány výhercům soutěží Výstupy Alpenverein 2017 a Horolezec roku 2017. Titul Horolezec roku získal již po osmé v řadě a zcela zaslouženě Adam Ondra, který měl skvělou sezónu, v níž mimo jiné zdolal volným stylem stěnu Dawn Wall, vytvořil a přelezl nejtěžší cestu na světě (Silence, 9c) a vybojoval i dvě stříbrné medaile – jednu na ME a druhou v závodě SP. Na stupních vítězů v soutěži Horolezec roku ho doprovodili hrdinové z Gasherbrumu I – Mára Holeček a Zdeněk Hák. Porotu soutěže tvoří oba organizátoři soutěže: společnost ALPY a časopis lidé&HORY, dále časopis Everest a internetové portály Lezec.cz a Horyinfo.cz.

 

IMG_1508.jpg
Adam Ondra a Zdeněk Hák

 

Po programu na Outdoorstage, kde byl představen projekt soutěže „Osobnost českého sportovního průmyslu“ a proběhla autogramiáda knižních novinek, se na hlavní pódiu postavil vážený host až z dalekého Japonska Tamotsu Nakamura. Tento objevitel zapomenutých pohoří v Tibetu si pro diváky připravil mimo jiné unikátní panoramatické záběry Himalájí z paluby letadla. Vzájemná pomoc lidí je alfou a omegou přežití ve vysokých horách v Nepálu. Zvláště když tuto zemi zasáhne ničivé zemětřesení (v roce 2015). Právě o způsobu vypořádávání se s touto přírodní katastrofou promluvil velmi zajímavě Ang Tshering Sherpa z Nepálu a Wolfgang Nairz – rakouská horolezecká legenda, která se velmi angažuje v charitativních projektech podporujících Nepál.

 

IMG_1527.jpg
Tamotsu Nakamura (JAP)

 

IMG_1568.jpg
Wolfgang Nairz (AT) dostává od ředitele MFA L. Jiráska památeční fotku

 

Program v hlavním sále uzavřelo slavnostní přivítání čestných hostů MFA Praha 2017, aby následně v přátelském duchu pokračoval i na Outdoorstage, kde představili Karmen Karničar, Drejc Karničar, Viki Grošelj a Ladislav Jirásko nově založený Český odbor Slovinského planinského družstva.

 

IMG_1596.jpg
Ang Tshering (NEP)

 

IMG_1666.jpg
Čestní hosté MFA Praha 2017

 

Tradičním vrcholem festivalu bývá panelová diskuse, zvláště pokud se jí účastní hned čtveřice hvězd zářících na lezeckém nebi – Anna Stöhr, Lucie Hrozová, Jakob Schubert a Adam Ondra. Diskutovalo se samozřejmě především o sportovním lezení, několik zajímavých dotazů zaznělo i z publika. Večerní program vyvrcholil přednáškou Davida Lamy, jejíž součástí byl skvěle natočený film o třech pokusech o prvovýstup na sedmitisícovku Lunag Ri (6907 m) a také dlouhá diskuse s publikem, které využilo, že před nimi stojí přední světový alpinista.

 

IMG_1700.jpg
Karl Gabl a David Lama (oba AT)

 

 

IMG_1805.jpg
David Lama (AT)

 

A Cena Johanna Stüdla pro nejlepší přednášku dne? Patřila tomu nejlepšímu! Lezci. A nutno podotknout i řečníkovi. Adamu Ondrovi!

 

Foto: Jakub Müller

 

 

Nedělní jízda napříč generacemi

 

Ranní nedělní kávu si mohli diváci vychutnat u tradičně velmi povedené multivizuální show bratří Švihálkových. Vystoupení s názvem „S lyžemi v říši Inků“ přiblížilo jejich extrémní sjezdy na lyžích ze šestitisícovek v pohoří Cordillera Real. Tu nejmladší generaci lezců na festivalu tradičně zastupovaly Markéta Janošová a Eliška Adamovská. A děvčata opět potvrdila, že patří do špičky nejen českého lezení – a to jak v závodech, tak na skalních stěnách.

 

IMG_1936.jpg
Ondřej a Jiří Švihálkovi

 

 

 

IMG_1961.jpg
Markéta Janošová a Eliška Adamovská

 

 

Zaplněná Outdoorstage přivítala na malém pódiu Honzu Trávníčka, který velmi zajímavě pohovořil o výstroji a výzbroji, kterou používá při svých výstupech na osmitisícovky.

 

IMG_2026.jpg
Honza "Tráva" na Outdoorstage

 

 

Úderem poledne začal další velmi očekávaný moment festivalu. Byla jím česká premiéra režisérské prvotiny Reinholda Messnera „Still allive“ (Stále naživu). Hraný dokument velmi dramaticky líčí nehodu a následnou záchrannou akci na vrcholu Mt. Kenya v roce 1970. Nemalým bonusem byla i účast hlavních účastníků expedice Gerta Judmaiera (hlavní postava příběhu) a Waltera Spitzenstättera, kteří vedli velmi zajímavou diskusi s publikem.

 

IMG_2077.jpg
Diskuse po filmu „Still allive“ (Stále naživu)

 

 

Na řadu přišlo předávání ocenění – tentokrát nikoliv za sportovní výkon, ale za úspěchy v podnikání v oblasti sportovního průmyslu. Historicky první titul „Osobnost českého sportovního průmyslu“ si z Národního domu převzal Pavel Hendrych, zakladatel a ředitel firmy Ocún vyrábějící lezeckou výstroj a výzbroj.

 

IMG_2137.jpg
Osobností českého sportovního průmyslu byl zvolen Pavel Hendrych

 

 

Stále mladý horolezec, přitom již držitel ocenění Zlatého cepínu za výstup roku, Slovinec Urban Novak nechal diváky pomocí krásných fotografií a videí nahlédnout pod pokličku světové alpinistické špičky. Do ní bezesporu patří i Mára Holeček, který celý čtyřdenní maraton v Národním domě na Smíchově uzavřel přednáškou o své cestě horolezeckým životem zakončenou (zatím) famózním prvovýstupem alpským stylem v jihozápadní stěně osmitisícového Gasherbrumu I. To nejlepší na konec? Dle reakcí plného sálu a faktu, že si Mára odnesl i Cenu Johanna Stüdla za nejlepší přednášku dne, nezbývá než odpovědět: ANO!

 

IMG_2196.jpg
Urban Novak

 

 

 

IMG_2349.jpg
Marek Holeček s cenou za nejlepší přednášku dne

 

 

Foto: Jakub Müller