České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Red Bull X-Alps směřuje do finiše - Standa Mayer zatím v první desítce!

V Salcburku na náměstí Mozartplatz odstartovalo 2. července 2017 do závodu celkem 31 paraglidistů z 21 zemí, kteří se pokoušejí zdolat extrémní závod Red Bull X-Alps, během kterého prolétnou a místy také projdou s padákem na zádech územím sedmi evropských zemí a obletí několik významných alpských vrcholů. Pokud bychom body na letošní trase spojili přímkou, pak by výsledná délka činila 1138 km. V porovnání s ročníkem 2015 je závod o 100 kilometrů delší a přibyla také jedna země, kterou závod vede – Slovinsko.

AKTUÁLNĚ: Ve vedení je dosavadní suverén posledních čtyř ročníků Švýcar Christian Maurer, který 9. 7. proletěl kolem předposledního otočného bodu, Matterhornu, a je tak zhruba 200 km od vytouženého cíle v Monaku a také pátého vítězství. S ohledem na počasí se rozhodl narozdíl od předchozích účastí letět přes Itálii a nikoliv přes Francii. Maurer má slušný náskok, nejlépe se ho drží B. Outters (FRA, do cíle 287 km) a třetí P. Guschlbauer (AUT, do cíle 329 km). V závodě zatím zůstává 19 účastníků, mezi nimi i Čech Standa Mayer na krásném 7. místě (do cíle 368 km). Na dohled má ale skupinku borců srovnaných od 4. do 6. místa (do cíle 354-357 km). V těsném závěsu za ním jsou další tři paraglidisté (do cíle 370 - 385 km). V první desítce to je vyrovnaný souboj. Standovi držíme palce!

 

Mapa trasy Red Bull X-Alps 2017:


 

Po startu 2. 7. závodníci vyběhli nad Salcburk, aby obkroužili první „turnpoint“, kterým je hora Gaisberg přímo nad městem. Druhý bod následuje po 157 km v podobě nejvyšší hory slovinska Triglavu. Dále to jsou: Aschau u jezera Chiemsee v Německu, horská vesnička Lermoos na úpatí Zugspitze, vrchol Monte Baldo nad italským jezerem Garda, kde závod vstupuje do své druhé poloviny. Do cíle od Gardy zbývá 499 km a trasa vede přes další dva turningpointy: švýcarský Matterhorn a Peille ve Francii, odkud to je už jen 2 km na cílové molo v Monacu.

Doufejme, že na něm opět přistane i český zástupce v závodním poli Stanislav Mayer (http://stanislavmayer.com). který v roce 2015 obsadil krásné 12. místo. Závod tenkrát dokončilo 19. účastníků.

 

Zdroj: www.redbullxalps.com