České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Radek Jaroš vystoupil na Elbrus - další vrchol, který je součástí projektu "Koruna světa"

Radek Jaroš, který se stal v roce 2014 držitelem „Koruny Himálaje“, v nedávné době zahájil cestu za svým novým snem. Stala se jím „Koruna světa“, tedy zdolání nejvyšších vrcholů všech světadílů. Na otázku proč právě Koruna světa rodák z Nového Města na Moravě odpovídá: „Strávil jsem dlouhých a krásných dvacet let v pohoří Himálaj a Karákóram. Ale na světě jsou stovky pohoří a tisíce hor. A proto je mým dalším logickým cílem získání Koruny světa.“ Po Mt. Everestu (Asie) a Denali (Sev. Amerika) je na řadě 5642 metrů vysoký Elbrus (Evropa)...

 


Radek Jaroš na vrcholu Elbrusu

 

Na nejvyšší horu Evropy vyrazil na kole a po měsíci cykloturistického putování úspěšně ukončil i horolezeckou část. Zdolanými vrcholy projektu "Koruny světa" do této doby tedy jsou: Mt. Everest (8848 m) v Ásii, Denali (6194 m) v Severní Americe a Elbrus (5642 m) v Evropě. K dokončení projektu Radkovi zbývají nejvyšší vrcholy Austrálie: Mount Kosciusko: (2228 m), Oceánie: Carstensz Pyramid (4884 m), Afriky: Kilimanjaro (5895 m) a Jižní Ameriky: Aconcagua (6961 m) a Aktarktidy: Mount Vinson (4892 m).

 

Více o výstupu na Elbrus ve zprávě přímo od Radka:

"Expedice Koruny světa Elbrus 2016 je úspěšná! Po měsíc trvající cestě z Nového Města na Moravě přes půl Evropy (a kousek Asie) jsme dosáhli vrcholu nejvyšší hory Evropy – kavkazského Elbrusu. K vrcholu jsme vyrazili ve čtyři hodiny ráno jako druhá „rychlá“ skupina. Olča zůstala, z důvodu bezpečnosti, v táboře. Z naší cyklovýpravy jsme tedy výstup absolvovali tři – já, Pavel Prokop a Pavel Hendrych. První skupinu jsme dostihli ve výšce 5100 metrů a dále pokračovali společně. V deset hodin jsme stáli na západním vrcholu Elbrusu. Počasí vyšlo skvěle a vrcholové výhledy jsme si tedy užili. Samotný pobyt a focení ale komplikoval silný vítr na vrcholku. Abych si pak dopřál i trochu samoty, vyrazil jsem posléze sám i na východní vrchol Elbrusu. Nyní po sestupu do tábora LEAPrus se začínají tvořit mraky. Zatím si tedy ještě užíváme výhledy na Kavkaz a uvidíme, jaké počasí bude zítra."

 


Během návratu z aklimatizačního výstupu

 


Čtyři cyklisté, kteří dojeli pod Elbrus (vč. Radkovy přítelkyně Olgy)

 

... a ještě fotografie Elbrusu a záznam cesty pod něj:

 

 

Elbrus byl letos druhým Radkovým vrcholem Koruny světa - v polovině května 2016 se vydal spolu se svým dlouholetým spolulezcem Petrem Maškem na nejvyšší vrchol Severní Ameriky, Denali (6168 m). Aljašské hory, kde se tato hora nachází, patří k nejstudenějším pohořím světa s extrémním počasím. To provázelo celou expedici, kdy rychlost větru i teplota vzduchu mnohdy dosahovaly podobných hodnot, na které je Radek zvyklý z osmitisícovek. I přes tragické události, které se odehrály v jiné české expedici, se kterou se v Aljašských horách spřátelili, nakonec stanuli na vrcholu.

 

Plánované expedice Koruny Světa 2017: Austrálie a Antarktida.

 

Zdroj: Radek Jaroš, www.radekjaros.cz