České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Radek Jaroš vyrazil na další misi projektu "Koruna světa"

V roce 2014 dokončil Radek Jaroš projekt Korua Himálaje, když společně s Honzou „Trávou“ Trávníčkem zlezl K2 (8611 m). Stal se prvním Čechem s touto elitní sbírkou a patnáctým na světě, který vystoupil na všech 14 osmitisícovek bez použití umělého kyslíku. Od té doby se český horolezec soustředí na projekt Koruna Světa, jehož cílem je postupně stanout na nejvyšších vrcholech všech kontinentů světa: Mt. Everest (8848 m) / Asie, Aconcagua (6961 m) / Jižní Amerika, Denali (6194 m) / Severní Amerika, Kilimanjaro (5895 m) / Afrika, Elbrus (5642 m) / Evropa, Mount Vinson (4892 m) / Antarktida, Mount Kosciuszko (2228) / Austrálie a Puncak Jaya (4884 m) / Oceánie. V roce 2016 se Radkovi podařilo vystoupit na Denali a Elbrus. V roce 2017 následoval další double: Mount Kosciuszko a  Mount Vinson. Letos se Radek rozhodl odjet na druhý nejvyšší vrchol celého projektu – jihoamerickou „skorosedmitisícovku“ Aconcaguu (6961 m):

„Na konci roku 2018 se vydávám do Jižní Ameriky. Moje cesta začne na nejnižším místě, v podstatě u hladiny moře, pardon, Tichého oceánu. A to na Rapa Nui (Velikonoční ostrov), místě plném mystiky a záhad. Následuje přesun do Santiaga a autobusem do Mendozy. Tady se spojím se svým spolulezcem Jirkou Tůmou. Ten se v oblasti už aklimatizuje. Víceméně ihned vyrážíme směr základní tábor pod nejvyšší horou Jižní Ameriky Aconcaguou. Aklimatizace a výstup. Pokud se zadaří, máme v plánu za odměnu jeden z nejdelších raftů v Jižní Americe. Délka 75 km. Potom přesun do Chile a v oblasti pouště Atacama výstup na sopku Ojos del Salado, což je s 6893 m druhý nejvyšší vrchol západní polokoule, nejvyšší hora Chile a zároveň nejvyšší aktivní vulkán na Zemi."


Aconcagua (6961 m)

 

Pokud bude Radek na nejvyšší hoře Jižní Ameriky úspěšný, budou mu k dokončení Koruny světa už zbývat pouze: Puncak Jaya (4884 m) / Oceánie a  Kilimanjaro (5895 m) / Afrika. 

 

Více sledujte na: www.radekjaros.cz/koruna-sveta