České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Radek Jaroš a spol. vylezli na Mt. Vinson - další mise z Koruny světa úspěšně splněna...

Projekt „Koruna světa“ zavedl Radka Jaroše na samém konci roku 2017 na světadíl věčného ledu. Jeho cílem byl výstup na nejvyšší vrchol Antarktidy Mount Vinson (4892 m), který leží ve vnitrozemí, asi 1300 km za jižním polárním kruhem. Na expedici vyrazil společně s Martinem Havlenou a dalšími dvěma spolulezci 13. prosince, aby mohli naplno využít období letního slunovratu – tedy „věčného“ polárního dne.

 

Na druhý svátek vánoční (26. 12. 2017) se na webu Radka Jaroše objevila zpráva o úspěšném výstupu: "Vrchol! Mezi druhou a třetí hodinou jsme všichni stanuli na nejvyšším vrcholu Antarktidy. Ideální počasí nebylo, hlavně na vrcholu silně fučelo a tak jsme na sebe nemohli čekat. Po poničených stanech vichřicí před pár dny jsem skoro nevěřil. Trochu jsem prokaučoval oblečení. Vycházeli jsme v trikách, ale postupně došlo na nejteplejší bundu od High Pointu. Kalhoty ale ve větru nešly. Těžkej křest ohněm pro Sensor i pro mě, měl jsem na sobě jen dvě vrstvy termoprádla. Kluci maj rozbitej vařič a dochází benzín i zásoby. Ale zítra chceme dojít do BC. Krásný by bylo odletět na ledovec na základnu. Martin tam dovezl tlustý kolo. Je jich tam víc, pojedeme na vejlet. A taky je tam volejbalový hřiště."

K dokončení Koruny světa tak Radkovi zbývá africké Kilimandžáro, jihoamerická Aconcagua a nejvyšší vrchol Oceánie Puncak Jaya na ostrově Nová Guinea.

 


Mount Vinson (4892 m)

 

První expedice (američtí vědci) vystoupila na vrchol Vinsonu v roce 1966. Výstup není technicky obtížný, horolezci musí být hlavně připraveni na velkou zimu, na vrcholu teploty klesají až k minus 40 °C! Charakterem je výstup podobný zdolávání severoamerického Denali. Vzdálenosti jsou však oproti Denali kratší. Základní tábor se nachází ve výšce 2100 m na ledovci Branscomb. Další dva postupové tábory pak ve výšce 2700 a 3800 metrů (někdy se využívá i kemp ve výšce 3100 m).

 

... ještě jeden vtipný příspěvek před odletem :-) :

 

 

Zdroj: www.radekjaros.cz