České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Prvovýstup východní stěny Mount Jannu (7710 m)

Dost možná výstup roku. I tak lze uvažovat nad skvělým výkonem, jaký předvedla dvojice elitních ruských alpinistů Sergey Nilov a Dmitry Golovchenko ve východní stěně Mount Jannu (7710 m), technicky velmi složité sedmitisícovky v Nepálu. Expedici v polovině března opustil polský horolezec Marcin Tomaszewski, který vyhodnotil terén jako objektivně hodně nebezpečný. Roli v jeho rozhodnutí sehrála i nedávná tragická smrt jeho spolulezce a velkého přítele Toma Ballarda, s nímž absolvoval několik prvovýstupů v Dolomitech a na Eigeru. Letos měli spolu naplánovanou expedici v Indii. V projektu tedy pokračovala už jen dvojice ruských alpinistů, která ve východní a následně (během sestupu) v jižní stěně strávila celkem 18 dní. V závěrečné části stěny je trápilo špatné počasí, docházely jim zásoby, a tak se rozhodli po průstupu stěnou nepokračovat k vrcholu, ale vydali se ihned na sestup. Rozhodnutí to bylo velmi správné, protože podmínky byly čím dál horší a cesta do základního tábora jim nakonec zabrala 6 dní. Aniž by si toho byli vědomi, sestoupili po cestě prvovýstupců Jannu z roku 1962 (vedoucím expedice byl Lionel Terray). Naproti se zásobama přispěchala dvěma vyhladovělým alpinistům Polka Eliza Kubarska. Sergey Nilov a Dmitry Golovchenko zvládli extrémní výstup v lehkém alpském stylu, cestu nazvali Unfinished Sympathy, její obtížnost stanovili na ED. Linie je 2500 metrů dlouhá a překonává 1950 vertikálních metrů.

 

 

Letos v březnu tak zkušená ruská dvojice navázala na další skvělé prvovýstupy, které se jim v minulosti povedly. Dvakrát získali i nejvýznamnější alpinistické ocenění Piolet d'Or. První za prvovýstup 2000 m vysoké severovýchodní ostruhy Muztagh Tower (7284 m) v Pákistánu, druhé za parádní diretissimu v severní stěně Thalay Sagar (6904 m) v indickém Gahrwalském Himálaji.

Úžasnou horu Mount Jannu (7710 m), která dle slov Valery Babanova připomíná obrovského ptáka s roztaženými křídly, zlezli jako první Francouzi v roce 1962 (z jižní strany). Od té doby se na její vrchol podívala jen hrstka horolezců. Velká technická náročnost a nestabilní počasí staví tuto horu do alpinistické extratřídy. Pokus o průstup jihovýchodní stěnou se doposud uskutečnil pouze jeden – před deseti lety. Ruské dvojici nezbývá než pogratulovat k vyřešení náročného problému současného alpinismu.


Mount Jannu (7710 m)


V úvodní části východní stěny Jannu


Sergey Nilov 28. 3. v jedné z posledních délek cesty


Výstup velmi často ztěžovalo počasí


Obrovské dimenze východní stěny


Konec cesty Unfinished Sympathy (ED, 2500 m)


Slaňování ledopádu v závěru sestupu


Zleva: Dmitry Golovchenko, Sergey Nilov, Eliza Kubarska a Zofia Morus

 

zdroj: Explorersweb.com