České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

První zimní výstup na sedmitisícovou Pumori

Tomu se říká aklimatizace! Španělský extrémní horolezec Alex Txikon a jeho pákistánský spolulezec Muhammad Ali Sadpara se v rámci aklimatizace na Mt. Everest vydali na nedalekou Pumori (7161 m). Společně s dvojicí nepálských Šerpů Pemba Bhote Sherpa a Nuri Sherpa se jim podařilo 20. ledna 2018 vystoupit na vrchol obtížné sedmitisícovky. Dle dostupných informací se jedná vůbec o první zimní výstup na tuto horu. Jedná se o velký úspěch, nicméně hlavním cílem expedice je zimní výstup na Mt. Everest (8848 m) bez použití umělého kyslíku. Dle předběžných odhadů Alexe Txikona by se finální pokus o tento mimořádný výstup měl uskutečnit ve třetím únorovém týdnu.


Na vrcholu Pumori, leden 2018

 


VÍCE O ZIMNÍ EXPEDICI NA MT. EVEREST

Svůj loňský sen o zimním Mt. Everestu znovu žije šestatřicetiletý španělský extrémní horolezec Alex Txikon. Cílem zůstal první zimní výstup na nevyšší horu světa bez použití umělého kyslíku. Jeho spolulezcem nebude nikdo jiný než další osmitisícový „ledoborec“ - Pákistánec Muhammad Ali Sadpara, který byl společně s ním a Simone Morem u prvního zimního výstupu na Nanga Parbat.

Do dnešní doby vystoupilo na Mt. Everest v zimním období 15 lidí, z toho pouze jediný bez použití umělého kyslíku – legendární Ang Rita Sherpa 22. prosince 1987, který měl velké štěstí na mimořádně dobré počasí. Nicméně jeho pokus nebyl započat v zimním období, a tak tento výkon v mnoha statistikách o zimních výstupech chybí. Jako prvním se v zimě na vrchol Mt. Everestu povedlo vystoupit Polákům Krzysztofu Wielickému a Leszkovi Cichému 17. února 1980. Od roku 1993 v zimě na vrcholu Mt. Everestu nikdo nestál.

 


Alex Txikon a Muhammad Ali Sadpara dorazili 2. ledna 2018 do základního tábora

 

Alex Txikon je velmi zkušeným himálajistou, který se v poslední době specializuje na zimní výstupy. Stál na 11 osmitisícovkách, jako první v zimním období stanul na vrcholu Laila Peak (6096 m) a v roce 2016 se společně se Simonem Morem a Muhammadem Ali Sadparou postarali o senzační zimní prvovýstup na Nanga Parbat (8126 m). K dosažení všech 14 osmitisícovek mu chybí tři nejvyšší: Kangchenjunga, K2 a aktuální cíl zimní expedice – Mount Everest.

 

Zdroj: Altitudepakistan.blogspot.comFB Alexe Txikona a lidé&HORY