České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

První žena na světě přelezla cestu za 9b!

Jednatřicetiletá Rakušanka Angela Eiter vstoupí do historie lezení. Ve španělské oblasti Villanueva del Rosario přelezla cestu La Planta de Shiva (9b)! Takový kousek se zatím nepovedl žádné lezkyni na světě. Jako první cestu volně přelezl Adam Ondra v roce 2011 a ohodnotil ji jako „poctivé 9b“. První opakování si linie připsala teprve v roce 2016 díky jejímu krajanovi a účastníkovi letošního MFA Praha 2017 Jakobu Schubertovi. Nedávno jsme vás informovali i výkonech Američanky Margo Hayes (historicky první přelez cesty za 9a+) a Belgičanky Anak Verhoeven (dvě cesty za 9a+). Žádná z žen již tuto „laťku“ nepřeskočila – až Angela Eiter a rovnou o stupeň vyšší. Dostala se tak do elitní skupiny lezců s přelezem 9b, kde stále najdeme jen pár nejlepších mužů na světě!

 


Angela Eiter v cestě La Planta de Shiva (9b)

 

A není se co divit, její dlouhá kariéra je nabitá úspěchy a jistě z ní těží nejen sílu, vytrvalost, techniku, ale i potřebné zkušenosti:

 

Mistryně světa v letech 2005, 2007, 2011 a 2012, mistryně Evropy 2010, trojnásobná vítězka světového poháru (2004, 2005, 2006).

Na skále např. tři přelezy 9a: Era Vella v Margalefu, Big Hammer vt Pinswangu a Hades at Götterwandl v Rakousku, cesty 9b+ na onsight, bouldrey o obtížnosti 9B.

Je držitelkou mnoha ptrestižních ocenění včetně „Arco Rock Legends“.

 

Gratulujeme ke skvělému výkonu!

 

 

Zdroj: Planetmountain.com