České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

První český a historicky druhý sjezd na lyžích z Nošaku - Háček to dokázal!

Partička krkonošských skialpinistů odjela v září 2016 na expedici do Hindúkuše. Jejich cílem byla druhá nejvyšší hora tohoto pohoří a nejvyšší vrchol Afghánistánu Nošak (7492 m). Česká expedice mířila k vrcholu z jihovýchodu – Váchánským koridorem. Prvním opěrným bodem pod horou byla vesnice Kazi Deh (2600 m) , odkud následoval 30 km dlouhý pochod do základního tábora (převýšení 2300 m).

Hlavním cílem výpravy byl první český a historicky teprve druhý sjezd z vrcholu. Na Nošak jako první vystoupili v roce 1960 japonští alpinisté, v roce 1970 ho sjeli Rakušané na lyžích, což od té doby nikdo nezopakoval, a lyžníci od Krakonoše tak měli šanci ukončit hodně vousaté (46 let staré) čekání...

A podařilo se! Sice se to povedlo jen jednomu členovi - horskému vůdci Zdeňku Hákovi alias „Háčkovi", ale i tak lze expedici považovat za velký úspěch, na němž se podíleli všichni zúčastnění. Více už zpráva na facebookovém profilu z 5. 10. 2016:

 

"Háček VRCHOL,sjezd na ski do C3,rano do BC.Zaba 7000 navrat do BC.Borek A Michal(ski) z C3 do C1.zitra vsichni navrat do BC.Vsichni zdravi"

 

Gratulujeme!

 

 

Účastníci expedice:

Libor „Borek" Dušek (*1983), vedoucí expedice, etnolog, odborník na kulturní oblast Váchánu a Střední Asie, horolezec, skialpinista. Mediátor expedice, koordinátor komunikace interní i externí (texty, fotky, prezentace před i po expedici, zázemí v TJK a AFG).

Zdeněk „Háček" Hák (*1980), profesionální horský vůdce, horolezec a skialpinista. Humoristická sekce výpravy, koordinátor horského výstupu a lavinový expert.

Michal „Pozink"Podzimek (*1984), horolezec, skialpinista, člen Horské služby Krušné hory. Technik a zdravotník expedice.

Zdeněk „Žába" Jirouš (*1981), horolezec, skialpinista, patron dobré nálady.

Marian „Maroš" Kučera (*1977), horolezec, skialpinista, duchovní zázemí expedice.

 

 

Starší zprávy z expedice:

26. 9. 2016: „První zpráva ze satelitního telefonu dorazila: „postaven bc. 4650. voda v zamrzlem jezirku, vylet pul hodiny. marian dnes z kazi deh. pocasi jasno bez mraku. slaby vitr. tlak stoupa. Expedicnici“
Ještě upřesnění-Marian se zpozdil zřejmě kvůli zažívacím problémům, ale už je evidentně na tom lépe, takže vyráží za ostatními do BC. “

 

25. 9. 2016: Dnes ráno tedy kluci dle plánu vyrazili na pochod do BC. Výprava čítá krom vám známých pěti individuí také 8 nosičů a 6 oslíků.

 

Další informace na facebookovém profilu expedice:

https://www.facebook.com/Krkono%C5%A1sk%C3%A1-expedice-SKI-NO%C5%A0AK-2016-506181032917965/