České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

První zimní výstup na Gasherbrum I vybojovali Poláci + VIDEO

Jestli jsou polští horolezci v něčem světovou jedničkou, pak to je zdolávání osmitisícových vrcholů v zimním období. Z celkem 11 dosavadních v zimě zlezených osmiček mají na svém kontě neuvěřitelných 9! Expedice byly vyjma té v roce 2005 na Sisha Pangmu (Piotr Morawski & Simone Moro, ITA) čistě polské. Poslední klenot do jejich ledové sbírky přibyl v pátek 9. 3. 2012 zásluhou dvojice horolezců Adam Bielecki a Janusz Golab. Podařil se jim historicky první zimní výstup na Gasherbrum I (6068 m).

Jako výstupovou cestu zvolili Japonský kuloár v severozápadní stěně. Po Gasherbrumu II (více ZDE) jsme se tak dočkali druhé v zimě zdolané osmitisícovky v Karakoramu. Den před výstupem (čtvrtek 8. 3.) se jim podařilo vystoupit do 3. výškového tábora (7040 m). Právě tento den byl považovaný za ten pravý – vrcholový. Rychlejší postup ale zhatil vítr. Vše tedy museli dohnat následující den, kdy mělo dobré počasí vydržet do večera. Jelikož byl úplněk, rozhodli se oba lezci vyrazit směrem k vrcholu o půlnoci. Nebyl žádný silný vítr a teploměr v C3 ukazoval „pouze" -35 °C. Polským extrémním lezcům se podařilo využít krátké periody pěkného počasí. Měli štěstí – vítr nefoukal, povrch byl tvořen pevným zmrzlým sněhem, do kterého se nebořili. Skvělým podmínkám nasvědčovalo i tempo postupu obou horolezců – zhruba 100 výškových metrů za hodinu. Problém, který trápil oba odvážlivce, byla dehydratace. Veškeré pití, které si nesli ve vacích pod bundami, zmrzlo. Stejný osud měly i energetické gely. Výstup byl vzhledem k nedostatku sněhu technicky poměrně dost komplikovaný. Na vrchol vystoupili v pátek 9. března v 8:30 ráno. Nafotili zde několik fotek dokumentující jejich úspěch a rychle zaveleli k co nejrychlejšímu úprku do nižších poloh. Podařilo se jim dorazit až do C2 (6450 m), kde už na ně čekal vedoucí expedice – velezkušený polský horolezecký matador Artur Haizer. Následující den už sestupovali do BC ve velmi špatném počasí.

Stín na tento skvělý výkon trochu vrhá fakt, že na jižní straně hory se odehrává velké drama – tři členové mezinárodní expedice pod vedením Rakušana Gerfrieda Göschla jsou právě od pátku 9. 3. nezvěstní. Více ZDE. Špatné počasí zatím znemožňuje start vrtulníku.

TIP: podívejte se na VIDEO vč. vrcholových záběrů z Gasherbrumu I.


Adam Bielecki na vrcholu


Janusz Gołab v základním táboře po sestupu

Zdroj: http://polishwinterhimalaism.pl, lidé&HORY