České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Prestižní ocenění Piolet d'Or letos putuje do Slovinska a do USA

Ve dnech 21. – 24. března se ve francouzském Chamonix a italském Courmayeuru uskutečnil jubilejní 20. ročník vyhlášení Piolet d'Or - ocenění nejlepších výstupů   za rok 2011. Z celkem 81 přihlášených výstupů vybrala komise 6 nejlepších finalistů, prestižní zlatý cepín nakonec získali členové dvou expedic:

Saser Kangri II (7518 m), Indie

Sedmitisícovka Saser Kangri II byla do té doby druhým nejvyšším nezlezeným vrcholem světa. Američané Mark Richey, Steve Swenson a Freddie Wilkinson vystoupili na tento neprozkoumaný vrchol v srpnu 2011. K vrcholu prostoupili za 4 dny (se 3 bivaky) její 1700 m vysokou strmou jihozápadní stěnou, která je technicky náročnější v horní části.

Výstup: lehkým alpským stylem po nové cestě „The Old Breed" (W14, M3)

  • Více o výstupu na lidé&HORY:

Senzační prvovýstup Američanů na druhý nejvyšší nezlezený vrchol planety


Mark Richey na Smíchovském festivalu 2012 při prezentaci vítězného prvovýstupu, rozhovor s tímto špičkovým alpinistou vyjde za několik dní v lidé&HORY 2/2012

K7 West (6615 m), Pákistán

Mladí slovinští horolezci se vydali na svou (!) první expedici do oblasti Himálaje/Karakoramu a hned alpinistický svět ohromili špičkovým prvovýstupem. Nejc Marčič a Luka Stražar vystoupili po třídenním alpském výstupu na západní vrchol K7 (3. výstup na vrchol v historii). Technicky náročnou cestu vytvořili v do té doby neprostoupené 1600 m vysoké severozápadní stěně.

Výstup: lehkým alpským stylem po nové cestě „Dreamers of Golden Caves" (VI M5 A2)

  • Více o výstupu na lidé&HORY:

Slovinský prvovýstup na K7 west (Karakoram)


Zleva:  Urban Novak a Nejc Marčič, který vystoupil společně se Strazarem na vrchol

Vítězné výstupy odpovídají filosofii, kterou se snaží prosazovat organizátoři a hlavní porota Piolet d´Or. Nejvíce je zaujaly projekty, které se zasluhují o neustálý pokrok horolezectví a obohacují ho také svým objevitelským duchem.

Postřehy z letošního ročníku:

  • Mezi nominovanými výstupy se opět objevily výhradně prvovýstupy provedené lehkým alpským stylem, často navíc v odlehlých oblastech.
  • Trochu překvapující je fakt, že do finále nebyl nominován první zimní výstup osmitisícovky v Karakoramu (Gasherbrumu II, více ZDE).
  • Členové obou vítězných expedic se loni zúčastnili Smíchovského festivalu alpinismu.
  • Jedním z úspěšných horolezců, jejichž výkon se dostal do finálové šestice, byl i Nor Bjorn-Eivind Aartun, který v únoru tragicky zahynul při lezení (více ZDE).


Mark Richey a Peter Habeler na Smíchovském festivalu alpinismu

Složení odborné poroty:

Michael Kennedy (USA, alpinista) - prezident letošního ročníku
Valeri Babanov (RUS, alpinista)
Alberto Inurrategi (ITA, alpinista)
Ines Papert (GER, alpinistka)
Liu Yong (CHN, alpinista)
Alessandro Filippini (ITA, novinář)

 

Další čtyři nominované výstupy do finálové šestice:

Pik Pobeda (7439 m), Kyrgyzstán

Pik Pobeda je nejsevernější sedmitisícovka planety, její strmá exponovaná severní stěna je 2500 m vysoká. V listopadu 2011 zde vytvořili Kazachové Gennadiy Durov a Denis Urubko novou cestu v centrální části, celkově čtvrtou v této významné stěně.

Výstup: lehkým alpským stylem po nové cestě „Dollar Road" (6a M4-M5 WI2)

  • Více o výstupu na lidé&HORY:

Kazašská mašina Urubko se opět rozjela - prvovýstupy v Kyrgyzstánu

 

Xuelian North-East (6249 m), Čína

Vrchol Xuelian North-East byl poslední nezlezenou šestitisícovkou v čínském masivu Xuelian Feng. V červenci 2011 vystoupili Slovinci Ales Holc, Peter Juvan a Igor Kremser na vrchol po severozápadním žebru a následně sestoupili jihovýchodní stěnou.

Výstup: prvovýstup lehkým alpským stylem po nové cestě (A15, M5+), sestup po jiné nové cestě

  • Více o výstupu na lidé&HORY:

Slovinci vystoupili jako první na neprobádanou šestitisícovku v Tian Shanu

 

Meru Central (6310 m), Indie

Přední američtí alpinisté Conrad Anker, Jimmy Chin a Renan Ozturk uskutečnili na přelomu září a října 2011 extrémní prvovýstup na východním pilíři centrálního vrcholu Mt. Meru (6310 m). Nová cesta na tzv. „žraločí ploutvi" má vše, co by měl moderní prvovýstup obsahovat: dlouhé technické skalnaté pasáže vyžadující špičkové volné lezení.

Výstup: lehkým alpským stylem po nové cestě (6a, A4, W15, M6, 1400 m)

  • Více o výstupu na lidé&HORY:

Další cesta na „Žraločí ploutvi“ – aneb Amíci zabodovali na Mt. Meru

 

Torre Egger (2850 m), Argentina

Žulové monolity v Patagonni odjakživa přitahují technické lezce. Norští horolezci Bjørn-Eivind Aartun a Ole Lied vytvořili v prosinci 2011 novou cestu v jižní stěně Torre Egger. Cesta, kterou vylezli během dvou dnů alpským stylem, měří 950 metrů.

Výstup: výstup po nové cestě „Venas Azules" (M5, AI6, 95°)

  • Více o výstupu na lidé&HORY:

Norové vystoupili novou cestu na Torre Egger

 

Ocenění za životní přínos alpinismu – od letoška nově nazvané „Cena Waltra Bonnatiho" – si převzala francouzská horlolezecká legenda Robert Paragot. Tento autor mnoha zásadních prvovýstupů (např. jižní stěna Aconcaqui roce 1954, první výstup na vrchol Jannu (7710 m) v roce 1962, severní stěna Huascaranu (6768 m) v roce 1966) proslul především díky expedici na Makalu (8463 m) roce 1971. Jejím cílem bylo zdolání západního pilíře později nazývaného „Walkerův pilíř Himálaje". Paragot se tak stal průkopníkem technického lezení nad hranicí 8000 metrů. Na vrcholu Makalu nakonec stanuli Yannick Seigneur a Bernard Mellet.

 

Foto: Miroslav Feszanicz, www.pioletsdor.com

Zdroj: lidé&HORY, www.pioletsdor.com