České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Přes "ZAPOMENUTÉ HORY" na běžkách - tip na letošní zimu

Stronie Śląskie v Polsku a Staré Město jsou turistickými cíli, které spojují hory: Králický Sněžník (pol.: Masyw Śnieżnika) a Rychlebské hory (pol.: Góry Bialskie a Góry Złote). V Polsku se Rychlebským horám říká „sudetské Bieszczady“ (čes.: Bukovské vrchy), což zdůrazňuje jejich divoký charakter, řídké osídlení a vysoká lesnatost.

 

Během přes Rychleby

Také na české straně mají Rychleby pověst hor, které stále poskytují ničím nerušený kontakt s horskou přírodou. Můžete přes ně putovat dlouhé hodiny, aniž byste kohokoliv potkali. Právě to je obsaženo v názvu prvního rychlebského horského ultramaratonu ZAPOMENUTÉ HORY 2017, který se odehrál 21. 10. 2017 na trasách měřících 24, 44 a 74 km. Jeho základnou bylo Račí údolí a jedno z kontrolních stanovišť se nacházelo na polské straně – na rozhledně na Czernici (1083 m). Z Czernice se otevírá výhled na více než 100 km vzdálené Krkonoše, nejvyšší pásmo polských Sudet, a Hrubý Jeseník s nejvyšším vrcholem Praděd (1491 m).

 

Pod Králický Sněžník

Česko-polská hranice vede přes hustě zalesněné vrcholy a sedla Rychlebských hor, v nadmořských výškách 700–1100 m, kde se kdysi konaly tajné schůzky českých a polských disidentů (Borůvková hora s rozhlednou, sedlo Przełęcz Gierałtowska v sousedství zaniklé české osady Hraničky, Czartowiec, Kovadlina/Kowadło, Smrk, Brousek, Polská hora/Rudawiec). Kladské sedlo (pol. Przełęcz Płoszczyna) odděluje Rychlebské hory od sousedního vyššího masivu Králického Sněžníku, jehož nejvyšším bodem je centrálně umístěný stejnojmenný vrchol (1425 m) a symbolem je socha slůněte, stojící na české straně této hory, v sousedství pramene řeky Moravy, přítoku Dunaje. Na Kladském sedle, dělícím obě horská pásma, se nachází česko-polský silniční hraniční přechod, spojující obce Stronie Śląskie a Staré Město. Z bývalé celnice se stala horská chata Kladské sedlo s malým pohostinstvím a možností ubytování. Je to vhodné výchozí místo pro výlety na kole, pěšky nebo na běžkách. Právě zde se setkávají účastníci výletu Jantarová běžka, pořádaného každoročně v únoru Starým Městem.

 

 

Na běžky

„Zapomenuté hory“ jsou vynikající destinací pro příznivce běžeckého lyžování. V Polsku získává běh na lyžích stále větší popularitu, přibývají nové běžkařské tratě i závody. Obec Stronie Śląskie již tři roky udržuje lyžařskou běžeckou trasu v délce kolem 70 km. Trasa vede z malé vesničky Bielice (kde je v provozu lyžařský vlak Bieliczak) v Bialských horách do Nowé Morawy a dále přes Kamienici (se stejnojmenným lyžařským areálem a mikropivovarem), osadami Kletno a Janowa Góra až k chatě Na Sněžníku, stojící na západním svahu této hory, a dále do jednoho z největších polských středisek sjezdového lyžování – skiareálu Czarna Góra v Sienné. Na české straně se udržují běžkařské tratě, mimo jiné, v okolí horké chaty Paprsek, kde je rovněž v provozu sjezdovka. Právě v okolí Bielic, Nowé Morawy a kolem chaty Paprsek si nejsnadněji naplánujete přeshraniční výlety na běžkách. Pozornost si také zaslouží tzv. Droga nad Lejami mezi Kletnem a Kamienicí, což je vysoko položená trasa s nádhernými výhledy, vedená svahem nad údolím řeky Kamienice pod Králickým Sněžníkem. S trochou námahy (500 m dlouhou strmou stezkou po žluté značce) můžete odtud vystoupat ke státní hranici a pokračovat českými běžeckými tratěmi k chatě Návrší v horní části Stříbrnic, což je nejlepší výchozí místo pro výlet na vrchol Králického Sněžníku z české strany.

 

 

Staňte se nejrychlejší v Polsku na 60 km!

Přijměte výzvu a poznejte běžecké lyžařské tratě „zapomenutých hor“ během třetího ročníku lyžařského maratónu klasickým stylem SGB Ultra Biel, plánovaného na březen 2018. Start a cíl: Bielice – „vesnice na konci světa“, ležící 14 km od města Stronie Śląskie. Jedná se o nejdelší polský závod v běhu na lyžích, jehož trasa měří 60 km. Uskuteční se také dva doprovodné běhy na kratší vzdálenosti. Během maratónu poznáte údolí řeky Landecké Bělé – jedno z nejkrásnějších říčních údolí v polských Sudetech, které vás dovede na lesní cestu nazvanou Dukt nad Spławami, kde se v nadmořské výšce 1000 m setkávají polské a české běžecké trasy (vedoucí z rozcestí Palaš, ležícího 500 m od chaty Paprsek). Je to krásná, široká svahová cesta (vhodná i pro bruslení). Budete míjet otevřené plochy s výhledy na okolní hory, abyste po chvíli znovu vběhli do lesních tunelů, kde se zasněžené stromy budou jako fanoušci tlačit k vaší trati. Cesta vede po hranici přírodní rezervace Puszcza Śnieżnej Białki, nazývané také Puszcza Jaworowa (Javorový prales). Výjimečnost tohoto místa budila pozornost již v 19. století. Tehdejší majitelka zdejšího panství, nizozemská princezna Mariana Oranžská (manželka prince Albrechta Pruského), nazývala toto zákoutí „Rájem“, chránila ho a nedovolila zde kácet stromy. Rezervací prochází také trasa podzimního rychlebského ultramaratonu ZAPOMENUTÉ HORY.

 

 

DOPRAVNÍ DOSTUPNOST

Staré Město je díky železničnímu a autobusovému spojení s Hanušovicemi propojeno s ostatními regiony České republiky. Cesta autem z Olomouce trvá 1,5 hodiny, z Prahy 3 hodiny. Stronie Śląskie a Staré Město spojuje klikatá silnice vedená přes hraniční přechod na Kladském sedle (pol. Przełęcz Płoszczyna). Hraniční přechod mohou používat vozidla o hmotnosti do 12 tun. Vzdálenost mezi oběma městy činí 22 km. Stronie Śląskie je autobusovými linkami do Kladska a Vratislavi a dalšími navazujícími spoji dopravně propojeno se všemi regiony Polska.

 

Městský úřad Stronie Śląskie – bývalý zámeček princezny Mariany Oranžské. Strońskie Śląskie – město se rozvinulo v 19. a 20. století na místě tří starých horských vesnic. Již 150 let je známé výrobou křišťálového skla. Toto malé upravené městečko je vhodným výchozím místem pro výlety do polské části Rychlebských hor (Góry Bialskie, Góry Złote) a masivu Králického Sněžníku. www.stronie.pl

 

Pohled na renesanční radnici ve Starém Městě (lze vystoupit na radniční věž, která plní funkci rozhledny). Staré Město – dřívější hornické městečko si zachovalo středověké urbanistické uspořádání (náměstí) a památky ze 17. století (kostel, radnice). www.staremesto.info

 

INFORMACE:

Pošlete-li nám na strategia@stronie.pl svou poštovní adresu, pošleme vám zdarma mapu s vyznačenými lyžařskými běžeckými trasami a prospekt s informacemi o atraktivitách a ubytovacích zařízeních v okolí.

Těšíme se na vaši návštěvu.

 


Projekt je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj a ze státního rozpočtu prostřednictvím Euroregionu Glacensis.