České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Peter Habeler - nestárnoucí rodák z údolí Zillertal oslaví jubileum výstupem s Davidem Lamou

Psal se rok 1952, když se desetiletý chlapec vydal na cestu do hor, která měla změnit celý jeho život... Poté, co se už „vyškrábal na leckterý ten zillertálský vrchol“, se Petr Habeler z tyroslkého údolí Zillertal vydal konečně zdolat i majestátní horu Olperer. Tento hlavní vrchol Tuxského hřebene, vysoký 3467 m, se impozantně tyčí nad Zillertálským údolím a trochu připomíná pyramidu. Hora, od jejíhož prvního zdolání letos uplyne 150 let, „byla mým prvním velkým dobrodružstvím“, říká Habeler a na okamžik svými myšlenkami zabrousí zpět do minulosti. „Ten výstup byl pro mě klíčovým zážitkem“, pokračuje. „Byl to Olperer, který ve mně rozdmýchal tu nesmírnou vášeň pro horolezectví“. Olperer byl Habelerovou první třítisícovkou – a následovalo mnoho dalších vrcholů. Stále stoupal o něco dál, stále o kousek výš – čím dál více podléhal Habeler kouzlu hor. Zatímco ostatní děti seděly doma u svých hraček, jeho to táhlo ven do přírody – a nahoru do hor. Nebyl na to trochu mladý? Habeler, jeden z nejlepších horolezců na světě, jen mávne rukou a hnědé oči se mu rozzáří: „Děti jsou jako houba“, říká. „Všechno do sebe nasáknou – dojmy, zážitky a zkušenosti. Co se jako dítě naučíš nebo intuitivně zachytíš, to ti zůstane navždy.“ S horolezectvím se proto, jak říká, snad ani nedá začít dostatečně brzy – „ale samozřejmě u toho musí být vhodný doprovod“, dodává. A právě takové lidi měl také kolem sebe, byla to „spousta úžasných horských průvodců a lidí od horské služby, od kterých jsem se toho nekonečně mnoho naučil“.

 

K pětasedmdesátinám extrémní výstup

Peter Habeler, který je velmi častým hostem Mezinárodního festivalu alpinismu Praha, prozradil své letošní nesmělé plány: „Letos mám půlkulatiny, bude mi 75 let. Neustále v horách lezu a trénuji, tak jsem si řekl, že bych výročí mohl oslavit stylově - v nejtěžší stěně Alp - severní stěně Eigeru po boku jednoho z nejlepších horolezců současnosti - Davida Lamy. David začal chodit ke mně do horolozeckého kroužku, když mu bylo pět let. Objevil jsem v něm nepřehlédnutelný talent a začal ho podporovat, ale i motivovat jeho rodiče, aby do lezení začal pořádně šlapat. A to se povedlo - David se stal špičkovým závodním sportovním lezcem a posléze vyzrál v předního světového alpinistu, který například volně přelezl Kompresorovou cestu na Cerro Torre. Oslavíme tak spolu i více než 20 let vzájemné spolupráce a hlavně kamarádství." U jejich výstupu po klasické Heckmairově cestě nebude chybět ani rakouská televize Servus TV. Palce Petrovi a Davidovi držte 28. března  2017, kdy do severní stěny Eigeru vyrazí. Dle slov Petera by měli stěnou prostoupit za dva dny: „V plánu máme první den výstup na Todesbivak, kde přečkáme noc, a druhý den ráno bychom cestu chtěli dokončit."


Údolí Zillertal, kde Peter Habeler odmala žije, skýtá skvělé podmínky pro lezení a výstupy po feratách

 

Výběr z výstupů Petera Habalera:

• V roce 1969 Yerupajá Grande (6634 m) v Peru: prvovýstup východní stěnou

• V roce 1974 výstup severní stěnou Matterhornu za 4 hodiny (4478 m)

• V roce 1974 výstup severní stěnou Eigeru za 10 hodin – v tehdy rekordním čase

• V roce 1975 první výstup na osmitisícovku Hidden Peak (8068 m) alpským stylem

• V roce 1978 výstup na Mount Everest (8848 m) v Nepálu - první výstup bez použití umělého kyslíku

• V roce 1985 výstup na Nanga Parbat (8125 m) v Kašmíru

• V roce 1986 výstup na Čo Oju (8205 m) v Nepálu

 


Jméno nejslavnějšího rodáka z Zillertalu nese i pěší okruh "Peter Habeler Runde"
 

alt
Účastníci expedice na Mt. Everest v roce 1978 na MFA Praha 2016 - zleva: vedoucí expedice Wolfgang Nairz a hrdinové, kterým se podařil historicky první výstup bez použití umělého kyslíku
Reinhold Messner a Peter Habeler

 

Zde si můžete prohlédnout fotogalerii z tiskové konference Zillertal Tourismus s Peterem Habelerem.

 

Zdroj, odkazy: Zillertal.at, lidé&HORY