České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Parádní prvovýstup na šestitisícovku v podání Basků, senzace na Masherbrumu se nenaplní

Jak jsme vás již informovali, trojice zkušených baskických horolezců Alberto Iñurrategi, Juan Vallejo a Mikel Zabala se vydali na třídílnou expedici, jejímž cílem jsou prvovýstupy, případně málo opakované výstupy v Karakoramu a v Himálaji. Jako první na seznamu stojí málo známý vrchol Paiju Peak (6610 m) a nová cesta v jeho jižní stěně. Následuje velmi obtížná sedmitisícovka Jannu (7710 m) a celý projekt chtějí završit na Cho Oyu (8201 m).

První mise je splněna! Horolezci prostoupili velmi obtížnou 1000 metrů vysokou jižní stěnu Paiju Peaku (6610 m). Výstup po cestě o obtížnostech až 6b a M5 jim zabral (vč. sestupu) rovných deset dní. Linie je z důvodu padajícího ledu a kamení velmi nebezpečná - přesvědčil se o tom i Vallejo, kterého do ruky zasáhl žulový balvan a zdá se, že má nalomenou kost. O náročnosti expedice vypovídají slova Iñurrategiho: "Lezli jsme úplnou hranu - na hranici našich možností. Během celé expedice jsme odpočívali jen minimálně a do BC ve 3400 metrech jsme se doplazili opravdu s posledních sil."

 Fotografie z výstupu:

 

Bez většího úspěchu se vrátí rakouské trio David Lama, Peter Ortner a Hans Jörg Auer z gigantické sedmitisícovky Masherbrum (7821 m). Po aklimatizaci na Broad Peaku se snažili o horolezeckou senzaci - průstup zatím nezdolané tři kilometry vysoké severovýchodní stěny. Nicméně kvůli velmi vysoké frekvenci lavin a pádů seraků museli svůj letošní pokus vzdát.   

Další zajímavé pokusy o prvovýstup:

Velmi silný americko-slovinský tým vyrazil na Gasherbrum IV (7925 m). Kyle Dempster, Hayden Kennedy a Urban Novak zde mají v plánu přelézt stěnu 'Shinning Wall'. Také Korejci našli velkou výzvu ve stínu frekventovaných osmitisícovek. Chtějí zdolat doposud nezlezený Gasherbrum V (7147 m). 

 

Zdroj: Alpin.de, Explorersweb.com