České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Oslava cyklistiky v Jižním Tyrolsku - Sella Ronda

Redakce lidé&HORY se uplynulý víkend zúčastnila MTB závodu Sella Ronda Hero, jehož náročnost asi nejlépe přiblíží číselné údaje o trasách: 50 km / 2600 m a 82 km / 4200 m. Nejen dřina v extrémně strmých výjezdech, ale také krása krajiny náhorních plošin, ostrých dolomitických vrcholů a výhledy na nedaleké zasněžené Alpy dodávají závodu neopakovatelnou atmosféru. To dokládají ostatně fotografie ze závodu. Více informací najdete na: www.sellarondahero.com.

V neděli jsme se vydali na kultovní cyklistickou vyjížďku určenou pro širokou veřejnost – Sella Ronda Bike Day. Pokud bych měl tuto akci charakterizovat co nejstručněji, pak by to bylo asi výrazem „oslava cyklistiky“. Každou poslední červnovou neděli se vysokohorská silnice táhnoucí se okolo masivu Sella přes čtyři horská sedla - Passo Gardena (2121 m), Passo Campolongo (1875 m), Passo Pordoi (2239 m) a Passo Stella (2100 m) uzavírá pro veškeré motorové dopravní prostředky, aby se mohla zaplnit tisíci cyklisty z celé Evropy. Ti se na trasu vydávají úderem 8.30 ze čtyř známých sportovních center ležících v jednotlivých údolích – Selva Gardeny, Corvary, Arabby a Canazei. Kdo si chce přispat, může se pochopitelně přidat i během dne, s tím, že uzavírka silnic trvá do 15:30.

I když výrazně převažují cyklisté na silničních kolech, v davu, jehož smyslem je užít si krásný cyklistický zážitek, najdete tisíce skalních bikerů, ale i rodiny s dětmi, hendikepované cyklisty na handbicích, pohodáře na elektrokolech, dokonce i sjezdaře se svými vysokozdvihými mašinami. Letos zaplnilo 60 km dlouhý silniční okruh odhadovaných 20 000 cyklistů. Bylo až neuvěřitelné, že tak dlouhý okruh se proměnil v jeden souvislý peloton sdílející radost z cyklistiky a krásu opojné krajiny Dolomit. Tento „cyklistický Woodstock“ je pro každého cyklistu nezapomenutelnou akcí. Pokud budete někdy mít cestu do Dolomit, nezapomeňte, že poslední červnovou neděli se opět vyráží na Sella Rondu!

Více informací na www.suedtirol.info 

Prohlédnout si můžete i krátkou videoreportáž z akce Sella Ronda Bike Day.

FOTOGALERIE Z OBOU AKCÍ:
{gallery}novinky/2010/sella-ronda-cyklo{/gallery}